Najbolji izumitelj: Patentima poboljšao poslovanje svoje tvrtke

– Inovatorstvom se bavim više od 40 goidna, samo što nisam sve patente i registrirao. One koje jesam, vezani su uz proizvodnju naše tvrtke – kaže Dragutin Branilović (64), poduzetnik kojeg je Udruga inovatora Međimurja Inoma proglasila najboljim izumiteljem Međimurja za 2016 godinu.

Branilović dolazi iz čakovečke tvrtke Strojarstvo Branilović koja se bavi proizvodnjom metalnih kontejnera, vinogradarske opreme, stupova za ograde i razne metalne galanterije. Jedan je od malobrojnih inovatora koji svoje izume mogu primijeniti u praksi i tako ih unovčiti. U invoatorskim udrugama ističu da se inovatorstvo u Hrvatskoj ne cijeni, a ako nemaju vlastitog kapitala, inovatori teško mogu naplatiti svoje patente.

– Sve je indvidulano. Patent se može prodati nekome ili iksoristiti u proizvodnji, kao što je kod mene slučaj – ističe Branilović. Teško mu je, dodaje, istaknuti neki patent na koji je posebno ponosan. Možda je to automatska linija u kojoj su iskombinirane pneumatika, hidraulika i elektronika. Predsjednik Inome Darko Dobošić kaže da je Branilović nagrađen za višegodišnji rad u inovatorstvu.

Uz ostalo, njegovi patenti štede i vrijeme u proizvodnji poljoprivrednih i ekoproizvoda, kontejnera za smeće pod zemljom i drugog. S obzirom na to da je svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo WIPO ovu 2016. proglasila godinom multimedije, Inoma je nagradila i Ivana Senčara, SRCE TV te Zorana Mašovića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije