Sajam poslova u Murskom Središću: Prošlo je vrijeme jeftine radne snage

Područni ured Čakovec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, devetu godinu za redom organizirao je Sajam poslova koji je ove godine privukao brojne izlagače i posjetitelje u Murskom Središću. Da interes između poduzetnika, učenika i onih koji traže posao postoji, govori brojka od 65 izlagača koji su ovaj Sajam pretvorili u najveći do sad.

Poslodavci se susreću s problemima nedostatka kvalificirane radne snage, koja je uglavnom napustila Hrvatsku i Međimurje i bolju zaradu potražila ali i pronašla u drugim europskim državama. Očito je kako je prošlo vrijeme jeftine domaće kvalificirane radne snage, ipak su mnogi prisiljeni zapošljavati radnike iz drugih zemalja bivše države. Za 2000 ili 3000 tisuće kuna više kvalificirani radnici ne žele raditi, kada imaju mogućnost u ne tako dalekoj Austriji ili Sloveniji zaslužiti i do 1600 eura.

U zadnje dvije godine u Međimurju je otvoreno 2700 radnih mjesta i jasno je vidljiva niska stopa nezaposlenosti u odnosu na druge krajeve Hrvatske. Na početku 2016. godine nezaposlenih je bilo 4900, a ta brojka će još pasti zbog dolazećih sezonskih poslova.

– Treba reći da od te ukupne brojke 93 posto su ljudi koji su se zaposlili a samo 7 posto je stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Očito su to dobri gospodarski parametri, dovode do toga da će na tržištu u Međimurju nedostajati radne snage, a to onda dovodi do onog našem ključnog problema da će poduzetnici biti primorani povećavati plaće, izjavio je Međimurski župan Matija Posavec

Na tržištu rada najtraženije struke su one iz metaloprerađivačke industrije, ugostiteljstva, vinarstva, obuće, kože i šivanja. Od 65 izlagača na Sajmu poslova, 40 do 42 su oni iz realnog sektora.

– Nadam se da će uskoro brojka nezaposlenih pasti ispod 4800, a to će biti najmanje nezaposlenih od 2008. godine, kada svi znamo da se dogodila prekretnica i da je počela kriza koja u Međimurskoj županiji jenjava, rekla je Marina Kodba iz Zavoda za zapošljavanje Međimurske županije.

Mnoge tvrtke iz privatnog sektora pronašle su svoje mjesto za izlaganje na Sajmu. DG Sport u Prelogu samo je jedna od tvrtki koja se nada da će ovdje pronaći kvalitetno osoblje za zaposlenje. Otkrili su da se najviše traže konobari i kuhari, ali uzimaju i mlade ljude na stručno osposobljavanje.

– Od ovog sajma očekujemo da ćemo se promovirati u najbolje svijetlu kao i do sada, jer svake godine sudjelujemo na Sajmu poslova, rekla je Patricija Mikić

Međimurska županija i dalje će nastaviti trend smanjenja nezaposlenosti. Promjenom upisne politike, otvarat će se razredni odjeli, pogotovo u metalskoj struci. Želja je da se učenike motivira da upisuju one programe u školama gdje će imati financijsku potporu od samih poduzetnika. Time će se učenici stipendirati već u srednjoj školi, i odmah nakon školovanja ih očekuje radno mjesto.

– Pa današnji sajam bi svakako trebao zaposliti barem nekoliko osoba i onda je zaista ispunio svoju svrhu. Bitno je da se spoje oni koji posao nude i oni koji posao traže, izjavio je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Zapažen je bio nastup i predstavljanje međimurskih srednjih i strukovnih škola, a najviše ponuda za zaposlenje primili su LifeClass Terme Sveti Martin, Sobočan-interijeri, Neores, Dječja maštanja, Auto Start, Milena gradnja, Pavlic-asfalt beton, Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak i Tubla. Primjetan je bio i velik broj Roma koji su tražili jednostavne poslove, ali i spremnost poslodavaca da sa njima sklope ugovore o radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije