Fijasko: Sustav od 26 milijuna koriste tek dva poljoprivrednika

Samo dvojica poljoprivrednika priključena su u sustav za navodnjavanje u Kuršancu, u koji je uloženo više od 26 milijuna kuna. – Isitna, trenutačno su samo dvojica, a trebalo bi ih biti barem tridesetak – kaže Zoran Vidović, HSS-ov zamjenik župana, koji najavljuje pojačanu kampanju motivacije poljoprivrednih proizvođača da se priključe na sustav koji je otvoren još u travnju 2011. godine.

– Treba poljoprivrednike potaknuti da se priključe jer je sustav građen za njih. Iako se prema zakonu svi oni koji su u obuhvatu područja navodnjavanja moraju priključiti, ne postoji mehanizam kako ih na to i natjerati – dodaje Vidović.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali kažu da je problem što im usjeve često kradu mjesštani obližnjeg romskog naselja pa im se dodatna ulaganja ne isplate. S problemom krađa upoznat je i Vidović, no rješenja još nema. Zabilježene su i krađe metalnih dijelova sustava za navodnjavanje koji su završili kao sekundarne sirovine.

Županijska skupština donijela je odluku o visini i obvezi plaćanja naknade na pilot – području kod Kuršanca. Svi vlasnici zemljišta unutar sustava moraju plaćati tzv. fiksni dio troškova u iznosu od 500 kuna po hektaru godišnje, a polovicu tog iznosa pokrit će im županija.

Varijabilne troškove vode i struje za pokretanje sustava plaćaju samo oni koji i troše vodu. Hrvatska je po navodnjavanju na dnu u EU, s manje od jedan posto površina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije