‘Osvojena nagrada veliko je priznanje za mene i rad mojeg tima’

Đuru Horvata, vlasnika i osnivača Tehnixa iz Donjeg Kraljevca, na izboru za Poduzetnika godine, koju drugu godinu zaredom organizira konzultantska tvrtka EY, žiri na čelu sa Emilom Tedeschijem je jednoglasno odabrao za najboljeg poduzetnika u Hrvatskoj u protekloj godini, što je i opravdano s obzirom na to da taj 71-godišnji Međimurac ima više od 325 stalno zaposlenih sa svojim kooperantima, 50 vlastitih patenata i inovacija te oko 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu, piše Vecernji.

Tvrtka je 10 godina i 10 milijuna eura uložila u stvaranje tehnologije za preradu otpada, danas već poznatu u cijelom svijetu.

– Osvojena nagrada veliko je priznanje za mene i rad mojeg tima na razvoju, patentiranju i primjeni tehnologije – rekao je Horvat za Vecernji, kojeg smo već u petak ujutro zatekli na putu prema Hvaru, gdje se sastao s tamošnjim gradonačelnikom kako bi dogovorio da komunalne tvrtke na otoku zbrinjavaju otpad prema Tehnixovoj tehnologiji. Za projekt su zainteresirane i neke privatne tvrtke. Prema projektu, bez prethodnog razvrstavanja, otpad se odvozi u tvornicu i takav miješani otpad obrađuje i sortira prema uporabnoj vrijednosti, a onda se vraća u industriju kao sirovina ili energija te se dalje prodaje na svjetskim burzama. Organski i biorazgradivi otpad postupkom biokompostiranja vraća se u poljoprivredu.

Horvat smatra da je za obalu, gdje je upravo otpad jedan od najvećih uzročnika požara ljeti, potrebno što prije riješiti problem i uvesti svakodnevnu preradu otpada. Zasad na obali imaju samo tvornicu na Krku. Pogon koji se gradi u te svrhe u manjim gradovima može biti gotov za dva mjeseca uz trošak od oko milijun eura.

I dok se u Hrvatskoj tek širi i postaje prepoznatljiv, upiti iz ostalih zemalja, kaže Horvat, stižu svakodnevno. Prepoznali su je u Srbiji, BiH, Rumunjskoj, pa sve do Rusije, Indije, Kine, Južnoafričke Republike, Kazahstana, Bjelorusije…

Kod nas se Tehnixovom tehnologijom u cijelosti koristi grad Prelog, koji je i prvi “zeleni grad” u zemlji.

Tvrtku Tehnix je Horvat, inače diplomirani ekonomist, osnovao 1991. godine, a od tada je predstavio brojne inovacije koje su dobile mnoge nagrade na najprestižnijim svjetskim sajmovima inovacija. No najveću revoluciju izazvala je upravo posljednja MBO-T tehnologija.

Horvat će nas u lipnju predstavljati na svjetskom izboru Poduzetnika godine među 60 kandidata, piše Vecernji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije