Voćari ukazali na probleme, nelogičnosti i pozivali na zajedništvo

>> Voćari ukazali na probleme, nelogičnosti i pozivali na zajedništvo

Od 3. do 5. ožujka u Belom Manastiru je održano ‘11. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem‘, koje je u hotelu ‘Patria’ otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro.

Na savjetovanju za koje je rečeno kako je bilo najbolje i po broju sudionika najbrojnije do sada, bili su i međimurski voćari članovi ‘Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća’ i ‘Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri’, predvođeni njihovim predsjednicima Tomislavom Horvatom i Mladenom Dobranićem, djelatnici ‘Gospodarske škole Čakovec’, te Milorad Šubić iz Savjetodavne poljoprivredne službe i poduzetnici.

Na ovom skupu sudjelovalo je raspravljalo te predlagalo rješenja o izlasku iz krize hrvatskog voćarstva veliki broj stručnih i poduzetnih ljudi koji su složni da je voćarstvo dospjelo na samo dno i hitno je poduzeti mjere koje će promijeniti situaciju koja je uzrokovana prvenstveno slabim odnosom države do ove grane gospodarstva, zatim odnosima u Europskoj uniji ali i nejedinstvom samih voćara.

Rečeno je i kako država mora više vjerovati svojim voćarima i poljoprivrednicima i manje uvoziti onih proizvoda kojih u Hrvatskoj ima dovoljno i to neupitne kakvoće. Naglašeno je kako nije dobro i kako je nelogično da hrvatska vojska jede kineski grah, djeca u vrtiću poljske ili estonske jabuke, a hoteli poslužuju japanske ribe, španjolsku mrkvu, nizozemski krumpir, portugalsko vino, grčku papriku i slično.

Kao izrazito loš spomenut je ‘Zakon o javnoj nabavi‘ kojeg treba hitno mijenjati jer on je izvor mnogih nelogičnosti i zapreka natjecanju domaćih poljoprivrednih proizvođača za opskrbu hotela, škola, bolnica i drugih ustanova. Po ovom pitanju rečeno je kako jeftino nikako ne znači najbolje, a upravo jeftina a loša roba prolazi na javnim nabavama. Pomoćnik ministra zadužen za ruralni razvoj Mario Njavro kazao je kako će ideje i prijedlozi biti ugrađeni u novi ‘Program ruralnog razvoja‘ jer ministarstvo želi čvrste temelje na kojima će se graditi ruralni razvoj pazeći pri tome na zaštitu okoliša, tradicije i kulture.

Svi koji su sudjelovali u raspravama pozvali su na zajedništvo voćara jer samo takvi mogu opstati na tržištu. Slijedeće 12. savjetovanje održati će se 2017. godine u Vodicama, dogovoreno je u Belom Manastiru. Za sve sudionike organizirano je razgledavanje Baranje i njezinih znamenitosti te prerađivačko-proizvodnih kapaciteta.

Gledano s pozicije Međimurja, može se kazati kako je Međimurje mnogo bolje razvijeno i organizirano u odnosu na ovu nekada vrlo bogatu pokrajinu koja osim što je dijelom još uvijek pod minama ima mnogo neobrađenih površina i gotovo nikakvo gospodarstvo. U mnogim razgovorima Međimurje i poglavito voćari spominjani su s puno poštovanja i divljenja za ostvareno i onome što planira učiniti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije