FOTO: Štamparovi stvaraju ekskluzivni pjenušac

>> FOTO: Štamparovi stvaraju ekskluzivni pjenušac

Ovih dana u podrumu Vinarije ‘Štampar’ u Svetom Urbanu slijedi završna faza u stvaranju njihovog prvog, a međimurskog najavljenog osmog pjenušca.

Obzirom na vina iz kojih pjenušac nastaje ovo bi mogao biti i najbolji pjenušac stvoren u regiji te Štamparovima osim novčanog dobitka donijeti i održavanje u samom vrhu hrvatskog vinarstva.

David Štampar, voditelj podrumarstva kaže kako pjenušac nastaje klasičnim postupkom, a ovog trenutka vino se nalazi u 10.000 boca.

– Klasični postupak ili metoda znači kako se drugo vrenje odvija u bocama. Ovaj postupak je dugotrajan i skup i zahtjeva puno ljudskog ili ručnog posla. Naime tijekom mjeseci svaka boca se mora svakog dana barem jedanput protresti i zaokrenuti za koji stupanj i lagano naginjati kako bi se na kraju talog kvasca nakupio na grliću boce, pojašnjava David, dodajući kako sada slijedi dosipavanje takozvanog ekspedicijskog likera koji će na kraju oblikovati okus pjenušca.

Štamparov pjenušac stvara se od vina sauvignon cabernet, rose, gamaya i pušipela berbi 2013., 2014. i 2015. i upravo ovaj podatak govori kako će zaista ovaj pjenušac biti ekskluzivni, možda vrlo blizu francuskom šampanjcu.

Do sada su pjenušce u Međimurju proizveli, Dejan Jambrović, DGA Pjenušci, Shamper, Vinska kuća Alojza Tomšića, Vinska kuća Cmrečnjak i Dvanajščak-Kozol, a Vinska kuća Jakopić je u postupku stvaranja pjenušca, te će krajem ove ili početkom iduće godine ‘međimurska karata pjenušaca’ imati osam pjenušaca, što je za ovako malo područje respektabilna brojka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije