Luce produkt širi proizvodnju u halama bivše MTČ-ove tvornice

Nekretnine MTČ Tvornice rublja, nad kojom je još 2009. godine otvoren stečajni postupak, nedavno su prodane na javnoj dražbi u 30-om pokušaju za 2,4 milijuna kuna, a uskoro bi trebale biti i proknjižene u korist novog vlasnika varaždinske proizvodne tvrtke Luce produkt.

Trgovački sud u Varaždinu naložio je da se na kupljenim halama uknjiži ovo stjecanje i izrišu hipoteke koje imaju HPB, Hypo banka i H-ABDUCO te Porezna uprava. Također, stečajni upravitelj Stanko Makar dobio je zadatak da izvrši primopredaju kupljene imovine što će, kako nam je on potvrdio, uslijediti odmah nakon završetka blagdana, piše Poslovni.hr.

Inače, tvrtka Luce produkt je osnovana prije pet godina sa temeljnim kapitalom nešto većim od pet milijuna kuna. Posljednjih godina ostvarivala je prihode od gotovo 30 milijuna kuna, a danas zapošljava oko 120 radnika. Po broju neuspjelih javnih dražbi zbog manjka zainteresiranih kupaca ovaj stečaj svrstava se u rekordere, no ipak je donio rezultat.

Stečajni upravitelj istaknuo je da se isplatila upornost, te najavluje da koncem siječnja na red dolazi ročište za namirenje vjerovnika, a nakon toga podnošenje završnog računa čime će se ovaj postupak staviti ad acta. U konkretnom slučaju to znači namirenje isključivo za razlučne vjerovnike, a kako stoji u prijedlogu doznajemo da bi oko 700 tisuća kuna iznosilo namirenje HPB-a, dok bi H-ABDUCO koji je preuzeo tražbinu ugovorom o cesiji od Hypo banke naplatio 1,7 milijuna kuna.

Ova MTČ-ova tvornica u stečaju je završila nakon tisuću dana blokade sa više od 50 milijuna kuna dugova, a na dan otvaranja stečaja zapošljavala je 425 radnika. Nastavkom proizvodnje u stečaju stvoreni su gubici, što je i dovelo do promjene stečajnog upravitelja. No, u konačnici sva radna mjesta nisu i doslovno izgubljena jer je u međuvremenu, kaže Makar, osnovano desetak malih obrta i pogona u Čakovcu i okolici.

Tvrdi i da neki zapošljavaju i 30-tak radnika, no riječ je o doradnim poslovima. Vrsni šivači i majstori preuzevši određene programe propale tvornice danas rade u svojoj režiji i šivaju, primjerice, kupaće kostime za njemačke tvrtke, a brend je nestao. Novi vlasnik čini se ne planira nastavak MTČ-ove proizvodnje.

Kako se vlasnika i direktora tvrtke Luce produkt Roberta Radića najviše povezuje sa proizvodnjom uredskog i tapeciranog namještaja, nakon ove investicije očekuje se da bi upravo te aktivnosti mogle uposliti i nove radnike u bivšim MTČ-ovim nekretninama. Sam Radić je jučer bio nedostupan za pojašnjenja svojih poteza u pogledu investicije u preuzimanje ovih nekretnina. Stečajni, pak, navodi da je za plan proširenja proizvodnje ove varaždinske tvrtke doznao u razgovorima sa Radićem, no ističe da je to bilo prije dva mjeseca, piše Poslovni.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije