Biskup Mrzljak primio čelništvo Zrinske garde Čakovec

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak primio je u ponedjeljak 21. prosinca izaslanstvo Zrinske garde Čakovec u kojem su bili predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl. oec., dopredsjednik mr. sc. Ivan Baksa, glavni tajnik Bojan Kocijan i član Predsjedništva Đuro Bel, ujedno i izaslanik rukovodstva Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, dok je uz biskupa bio nazočan i generalni vikar mons. Ivan Godina.

Varaždinski biskup i generalni vikar već su niz godina redovni članovi udruge Zrinske garde iz Čakovca i sudjeluju u svim njezinim važnijim aktivnostima i događanjima.

Uz razmjenu čestitki, izaslanstvo Zrinske garde izvijestilo je ukratko biskupa o mnogobrojnim provedenim aktivnostima tijekom 2015. godine, među kojima su 115 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanje zbornika radova sa znanstvenog skupa o 350. obljetnici pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog i pada utvrde Novi Zrin, darovanje zavjetne slike Gospe od Anđela Franjevačkom samostanu u Čakovcu prigodom 15. godišnjice osnutka i djelovanja udruge te postavljanje spomen-ploče s reljefom bl. Alojzija Stepinca na pročelju Franjevačkog samostana u Čakovcu povodom 80. obljetnice održavanja velikog euharistijskog kongresa za Međimurje.

Ujedno ga je upoznalo s planiranim zbivanjima u 2016. godinu kada se 30. travnja obilježavaju 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana i 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, zatim u rujnu 450. obljetnica Sigetske bitke, odnosno junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog u proboju iz mađarske utvrde Siget, a u studenome 25. godišnjica herojske obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje.

Biskup Mrzljak osvrnuo se na doprinos koji Zrinska garda pruža očuvanju povijesne i kulturne ostavštine Zrinskih i Frankopana te na dugogodišnju primjerenu suradnju s Katoličkom Crkvom. Poželio je da se takva suradnja nastavi i dalje čemu će zasigurno pridonijeti i nedavno imenovanje fra Stanka Belobrajdića duhovnikom udruge, kako bi se u zajedništvu okupljali njezini članovi i svojim osobnim primjerom svjedočili kršćanska načela uz njegovanje moralnih vrednota Zrinskih i Frankopana na čemu se i zasniva djelovanje i poslanje Zrinske garde, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije