Pikaču novi spomenik, ‘Oazi’ podrumske prostorije

>> Pikaču novi spomenik, Oazi podrumske prostorije

Općina Selnica brine o svojoj maskoti ‘Pikač’ po kojoj je u svijetu prepoznatljiva od 80-tih godina prošlog vijeka kada je u Selnici ugledala svjetlo dana, stvorena radom vrijednih ruku, od slame i pikača.

Toj kulturnoj vrijednosti čiji je značaj i bogatstvo prepoznalo i novčano pomoglo Ministarstvo kulture, Općina Selnica početkom ove godine dala je postaviti svojevrsni spomenik na samom ulazu u Selnicu iz smjera Čakovca. Na žalost, spomenik Pikaču, tako lijep i ponosan, svoj kraj je doživio na ‘uskrsnu noć’ s 4./5 travnja ove godine, kada ga je netko zloban zapalio.

Do dana današnjeg policija nije uspjela pronaći vandala ili više njih, a u međuvremenu je općinski načelnik Ervin Vičević činio sve kako bi spomenik iznova osvanuo u starom sjaju. Međutim, sada vlasnici čestice na kojem se spomenik Pikaču nalazio, traže novčanu naknadu za tih nekoliko desetaka kvadratnih metara zemljišta.

Načelniku Vičeviću se taj potez vlasnika parcela nije svidio te se dao u potragu za drugom lokacijom i ovih dana ona je pronađena nedaleko od postojeće, blizu križa ‘Lipica’. Otkupljena je i sada se obavljaju potrebite radnje oko označivanja i korištenja. Vičević kaže, bude li sve išlo prema zamislima selnički Pikač mogao bi do fašnika biti postavljen kao spomenik kulturi i na ogled javnosti u polju gdje je zapravo i nastao prije tridesetak godina.

O Pikaču posebno brine Udruga ‘Pikač’ kojoj je ovih dana Općina Selnica na korištenje dodijelila podrumske prostorije u općinskoj zgradi, a kada se steknu svi uvjeti ‘Oaza’ će na korištenje dobiti prostorije u selničkoj Staroj školi, te će joj tako biti omogućeno i postavljanje svojevrsne povjesnice nastanka Pikača i ostalih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije