Opasno križanje kod ‘Mandlina’ u Maloj Subotici dobiva semafore?

Opasno križanje ulica Glavna, Alojzije Stepinca i Braće Radić u Maloj Subotici trebalo bi kako saznajemo uskoro dobiti semafore. Ovo križanje, popularno nazvano kod ‘Mandlina’, okareterizirano je kao crna točka jer upravo na njemu često dolazi do prometnih nesreća, a škripa kočnica postala je uobičajna.

S tim se slaže i načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić koji za naš portal kaže da se intezivno radi da se takva situacija promijeni.

– Projektom rekonstrukcije državne ceste D-3 na križanju iste sa županijskom cestom 2022 “kod Mandlina” predviđeno je prometno rješenje semaforima. Obzirom da je to jako opasno križanje, a rekonstrukcija državne ceste D-3 u planu je nakon izgradnje kanalizacije, krenuli smo s inicijativom, ako bi bilo moguće, da se to križanje riješi prije.

Prema zadnjim razgovorima s gospodinom Markovićem iz Hrvatskih cesta dogovoreno je da se to stavi u plan za sljedeću godinu, pa se nadamo da će doći do realizacije istog – rekao je Domjanić.

Da se radi na projektu potvrdio nam je i župan Matija Posavec. – Riječ je o križanju koje je okarakterizirano kao crna točka u sigurnosti prometa iz više razloga. Prvi je svakako intenzitet prometa i izuzetna pojačanost prometa sa sporedne ceste koja dolazi na to raskrižje, posebice uslijed velikog broja protoka vozila onih koji rade u HAIX-u, pa gravitiraju tom raskrižju.

Riječ je o državnoj cesti kroz Malu Suboticu, tako da je ista u ingerenciji Hrvatskih cesta, a upravo smo iz tog razloga pokrenuli inicijativu za zajednički sastanak, time ujedno i ponudili rješenja za zaključenje tog pitanja sigurnosti svih sudionika u prometu na spomenutoj lokaciji. Prema prvim dogovorima, ono rješenje koje se prvo nametnulo svakako je bilo ono da se tamo izgradi kružni tok, no kako je na lokaciji premalo prostora i postoje problemi s otkupom zemljišta, na sastanku je zaključeno kako su u ovom trenutku jedino moguće rješenje semafori.

Izgradit ćemo ih na način da će Hrvatske ceste, Županijska uprava za ceste i Policijska uprava međimurska, a na inicijativu Međimurske županije, prijaviti projekt prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, taj će projekt oni ujedno u većem dijelu i financirati, a razliku smo spremni dati i iz Proračuna Međimurske županije.

No za sada je najvažnije da je projekt krenuo, a već je u planu nakon njegova završetka i potpuna rekonstrukcija ceste. Ujedno smo predložili Hrvatskim cestama i potrebu izgradnje pješačko biciklističkih staza između Male Subotice i Štefanca – kazao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije