Akcija ‘Hodanjem do zdravlja’ i konferencija ‘Živjeti zdravo’

Smanjenje kvalitete života, dugo i najčešće doživotno trajanje, invaliditet, prijevremena smrtnost i visoki troškovi za zdravstveni sustav, glavne su karakteristike kroničnih nezaraznih bolesti koje u razvijenim zemljama svijeta, ali i u Republici Hrvatskoj čine oko tri četvrtine pobola i pomora.

Značajan porast stopa pobola i pomora u posljednjih par desetljeća posljedica su prirodnog kretanja stanovništva s rastućim brojem starijih osoba u ukupnoj populaciji, zatim sedentarnog načina života, izloženosti stresu i drugim životnim navikama štetnim po zdravlje. Stoga je u sklopu Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”, Hrvatski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s županijskim zavodima te uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, pokrenuo provođenje županijskih konferencija s ciljem inteniziviranja aktivnosti na području promicanja zdravlja te prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Prva konferencija je bila održana 27. listopada 2014. godine u Virovitici, a 7. studenog (ponedjeljak), u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu, održat će se 8. županijska konferencija “Živjeti zdravo”. Konferencija se održava uz pokroviteljstvo Ministra zdravlja Republike Hrvatske, prim. Siniše Varga, a pozdravni govor i predavanje na konferenciji u Čakovcu će održati doc.dr.sc. Korolija Marinić Dragan, pomoćnik ministra zdravlja.

Na konferenciji će sudjelovati i v.d.ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc.Ranko Stevanović. Pokrovitelji konferencije su i Međimurska županija te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće. U subotu prije konferencije, 5.12.2015. godine u 9,45 sati, održat će se akcija “Hodanjem do zdravlja”. Nakon pozdravnih govora organizatora, sudionici akcije će od zgrade Scheier u Čakovcu, gdje će biti okupljanje sudionika, krenuti brzom šetnjom po gradu prema sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu, u čijem će predvorju biti organizirane različite sportsko-rekreativne aktivnosti uz ponudu zdravih zalogaja i napitaka.

Kronične nezarazne bolesti veliki su i rastući javnozdravstveni problem, kako zbog velikog udjela u ukupnoj i prijevremenoj smrtnosti tako i zbog utjecaja na smanjenu kvalitetu života odnosno nastanka invalidnosti. Stoga su ukupni troškovi za pojedinca, obitelji, zdravstvene fondove, čitavu društvenu zajednicu i države u cjelini sve veći, te one s punim pravom zahtjevaju biti na vrhu ljestvice prioriteta svake države, a i lokalnih zajednica.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, uz multidisciplinarni i multisektorski pristup, provodi brojne javnozdravstvene akcije, programe i projekte u cilju promicanja zdravlja i zdravog stila života, te prevencije, ranog otkrivanja i kontrole kroničnih nezaraznih bolesti pa se rado uključuje i u aktivnosti Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije