Predstavljen roman ‘Bitka’ autora Alena Sambolca

Kulturno umjetnička udruga ‘Sveti Martin’ iz Svetog Martina na Muri, organizirala i održala je predstavljanje autora povijesnog romana ‘Bitka‘.

Autor knjige je Alen Sambolec, vjeroučitelj u Osnovnoj školi Podturen, koji u domoljubnom romanu govori o Nikoli Zrinskom u bitki za Siget 1566. godine, a Sambolca je predstavila učiteljica Vera Pongrac.

Sambolec je nazočnu publiku kroz interaktivnu prezentaciju govorio o povijesnoj važnosti bitke za Siget i navodio razloge zbog kojih danas nemamo dovoljno nacionalnih i pravih junaka, te da po pitanju tih kriterija danas vlado potpuno nesuglasje.

Profesorica Petra Novinščak iz OŠ Sveti Martin na Muri, osvrnula se na povijesni aspekt, kontekst i povijesno razdoblje bitke, te na točnost podataka koji se spominju u romanu. Knjižničarka Ana Špoljarić, pročitala je nekoliko ulomaka romana koji o Zrinskom govori kao o čovjeku od krvi i mesa, ali izrazitom domoljubu.

Predsjednik KUU ‘Sveti Martin’ profesor Dražen Crnčec pak je naglasio kako jedino poznavajući svoju povijest možemo planirati svoju budućnost i razumjeti sadašnjost.

U programu je sudjelovala i Vokalna skupina OŠ Sveti Martin na Muri, pod ravnanjem profesora Stjepana Horvata. Autor knjige Alen Sambolec odgovarao je na pitanja publike te potpisivao knjige koje su oni kupili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije