Očistite kotače: Kazna za ostavljanje blata na cesti iznosi 1.000 kuna

Zbog jesenskih radova u poljima, povećana je prisutnost traktora diljem hrvatskih prometnica. Brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno skretanje i pretjecanje te nepoštivanje prednosti prolaska najčešći su uzroci nesreća u kojim sudjeluju traktoristi. No, prema statističkim podacima, čini se kako su poljoprivrednici sve oprezniji, piše Agroklub.com.

Manje nesreća nego prošle godine

Vozači traktora tijekom prvih devet mjeseci ove godine sudjelovali su u 254 nesreće, što je za 10% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Broj poginulih sa šest je smanjen na četiri, kao i broj ozlijeđenih s 51 na 39. Dogodilo se pet prometnih nesreća sa zaprežnim kolima, za razliku od prošlogodišnje tri. Poginulih u ovom slučaju, nije bilo.

Uz oprez, na sve pozitivniju statistiku utjecale su i kazne namijenjene za neodgovorne vozače. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, 1.000 kuna platit će vozač ako ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor. Isto toliko izdvojit će sudionik koji upravlja vozilom s neispravnim gumama, propisanim uređajima za upravljanje i zaustavljanje ili uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom propisana kazna iznosi 700 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije