Čakovečka socijalna zadruga u berlinskoj kampanji za sindikate azijskih tekstila

Spojili su pomoć teško zapošljivim skupinama i zaštitu okoliša s pomoći izbjeglicama, radnicima u Aziji i punkom – socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca prije nekoliko dana našla se i na službenim stranicama UK Subsa, koji su upravo tu zadrugu izabrali kao onu koja će šivati njihove nove promotivne majice, piše Forum.

Dio je to u srijedu u Berlinu pokrenute crowdfunding kampanje koju je inicirala njemačka fair trade firma Dna Merch koja posluje s društveno odgovornim poduzećima i zadrugama, a od svakog proizvoda dio novca se uplaćuje za pomoć eksploatiranim azijskim radnicima. Korisnici ovog Dna Merch projekta su upravo punk, ska i hardcore bendovi, fanzini i sličnomisleći kupci.

‘Postanite dijelom transnacionalnog projekta i pomognite radnicima u Hrvatskoj i južnoj Aziji’, pozivaju na Facebook stranici Dna Mercha. Na taj način bendovi i umjetnici pomažu osnivanju nezavisnih sindikata u azijskoj tekstilnoj industriji.

Zbog načela racionalnog raspolaganja resursima, proizvest će se točno onoliko majica koliko ih kupci naruče. Indijska firma Fair&Organic poslat će u Čakovec svoj organski pamuk, gdje će Humana Nova šivati majice, a njihov hrvatski partner Printex stavljati printeve. Svaka majica će naručiteljima stići s rukom izrađenom čestitkom koju će izraditi švelje Humane Nove.

‘Ne želimo da naše majice izrađuju eksploatirani anonimni radnici na početku lanca, a koriste ih pasivni konzumenti na kraju lanca’, poručuje Dna Merch.

Nastavak je to na dobar posao s Njemačkom započet ove jeseni kada je Humana Nova za konferenciju velikog njemačkog industrijskog sindikata IG Metall izradila majice s natpisom ‘Refugees Welcome’. IG Metall se aktivno uključio u kampanju za primanje izbjeglica i njihovu što skoriju integraciju u njemačko društvo, redovito izdaje priopćenja u kojima naglašava koliko su izbjeglice važne za budućnost njemačke ekonomije te tvrdi kako su poduzeli sve mjere da njihov priljev ne sruši cijenu rada u njemačkoj industriji.

‘Oni su tražili nekog poput nas, organizaciju koja se odlikuje demokratskim odlučivanjem. U vrlo kratkom roku isporučili smo im 1000 majica za konferenciju. Prošli smo njihove vrlo stroge kriterije i, s obzirom na to da su bili zadovoljni, dobili smo narudžbu za novih 2000 komada. Očekujemo da ćemo nakon ove nove fundraising kampanje u 2016. za Nijemce izraditi oko 10.000 majica. Već potkraj godine u Čakovec bi trebale stići 2,5 tone materijala’, objašnjava nam Ivan Božić, upravitelj zadruge Humana Nova, dodajući kako su započeli suradnju i s austrijskom firmom Göttin des Glücks.

Više o ovoj temi pročitajte na Forum.tm.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije