TŠČ – Malim korakom za veliko djelo

U okviru projekta 800 koraka za bolji svijet, 1. TG razredni odjel Tehničke škole Čakovec posjetio Socijalnu zadrugu Humana nova

Udruga Ponos Hrvatske tijekom cijele godine prikuplja priče o potencijalnim kandidatima za dodjelu nagrade. Među dobitnicima nagrade za 2016. je i Ivan Božić koji putem Socijalne zadruge Humana nova iz Čakovca zapošljava građane s invaliditetom… vijest je to koja je doprla do nas s radijskih i TV prijemnika, sa stranica dnevnog tiska… U nama je probudila znatiželju.

– Čekaj, pa taj gospodin Božić je Međimurec? – zapitasmo se. Na odgovor nismo dugo čekali. Naša razrednica bila je i njegova razrednica, brzo smo otkrili. I još brže se dogovorili da ćemo u dogovoru s gospodinom Ivanom Božićem upriličiti neki susret, posjet Zadruzi… da čujemo i vidimo veliko djelo velikog čovjeka.

U nekoliko minuta sve je bilo organizirano. Naš posjet Socijalnoj zadruzi Humana nova odlično se stopio s projektom ‘800 koraka za bolji svijet’ koji se ove nastavne godine provodi u TŠČ.

Ponedjeljak, 10. travnja brzo je došao. Sunčan dan, mi raspoloženi i znatiželjni. Neki pješke, neki biciklom. S vrećicama u koje su nam mame stavile pokoju krpicu koju ćemo donirati. Put od Škole do Mihovljanske ulice i prostora u kojima je smještena Zadruga brzo smo prošli. Dočekala su nas zadovoljna i topla lica zaposlenica Zadruge.

Uslijedile su riječi dobrodošlice, prolazak kroz skladište i pogon. Čuli smo čime se zadrugari bave, da je Zadruga društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba putem proizvodnje i prodaje kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta.

Svojim djelovanjem aktivno i izravno pridonosi izgradnji društva tolerancije i suradnje te socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima pomaže unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. Aktivno pridonose i održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

U ugodnom i motivirajućem radnom okruženju Socijalne zadruge Humana nova vlada zajedništvo, suradnja te međusobno uvažavanje i poštovanje.

Razmjenjujući poneku misao, pričajući im o nama i našoj školi te saslušavši njihove priče, donirajući odjeću koju smo donijeli i novac koji smo skupili jedan naoko običan radni dan tih ljudi, zadrugara, možda smo uljepšali i oplemenili, a i mi smo prostore ove Zadruge napustili plemenitiji i bogatiji spoznavši kako je u životu zaista najvažnije biti čovjek, njegovati ljudskost i stvarati društvo tolerancije, uvažavanja i suradnje.

Naših simboličnih 800 koraka otvorilo nam je nove vidike. Želimo pomagati, razumjeti, voljeti…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije