Završna konferencija projekta SHIFT – Rad Dječjeg centra ZVIR

U srijedu, 4. studenog 2015. godine u zgradi Scheier u Čakovcu održana je završna konferencija projekta SHIFT, kojeg provodi Udruga slijepih Međimurske županije sa svojim partnerima, Međimurskom županijom i Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu-MURID.

Vrijednost projekta je 196.045,27 €, od čega 85% predstavlja financijsku potporu Europske Unije iz IV. komponente IPA Programa, a kroz ugovor sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje EU projekata. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske potpomogao je projekt s gotovo 14.000 €, dok su ostatak financirale Udruga slijepih Međimurske županije i njezini partneri (Udruga MURID i Međimurska županija). Provođenje projektnih aktivnosti započelo je u lipnju 2014., a završava krajem studenog 2015. godine.

Tijekom proteklih godinu i pol kroz projektne aktivnosti dvadesetero djece s teškoćama u razvoju iz naše županije, koja ranije nisu bila uključena ni u kakav vid predškolskog obrazovanja i skrbi, u Dječjem centru ZVIR (Zajedno Vidimo, Interveniramo Rano) bila su uključena u programe individualne i grupne rehabilitacije, te pripremljena za uključivanje u redovni predškolski i školski sustav. O aktivnostima edukacijskih rehabilitatorica i logopedinje koje su radile s djecom, ali i njihovim odgojiteljima iz redovnih vrtića koji rade na uključivanju djece s teškoćama u razvoju u svoje programe, govorila je predsjednica MURID-a, gđa. Silvija Pucko.

O radu s drugom ciljnom skupinom – roditeljima djece s teškoćama u razvoju, govorila je predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, gđa. Marija Ciglar. Gđa. Ciglar je kazala kako su roditelji, kroz programe profesionalne edukacije u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, unaprijedili svoje kompetencije i pripremili se za tržište rada. Gđa. Ciglar je, kao koordinatorica za rad s poslodavcima projekta Shift, upoznala s mogućnostima zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju preko 60 poslodavaca iz Međimurske županije, a 6 osoba je tokom provedbe projekta i zaposleno. Vjeruje da će ovakvih pozitivnih primjera biti još više, s obzirom na pozitivan stav poslodavaca iz naše Županije, glede zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Župan Međimurske županije, gosp. Matija Posavec, je govorio o radu na održivosti projekta SHIFT. Napominje kako će i ubuduće aplicirati na ovakav tip natječaja, ali da će i županija u svakom slučaju iz županijskog proračuna za 2016. godinu osigurati održivost DC ZVIR jer je prepoznala kvalitetu i važnost socijalne usluge rane intervencije koja se provodi u ovom centru. te će se angažirati da se jednaku podršku osigura i od strane gardova i općina Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije