Liječnici ogorčeni: Ispričnice učenicima moramo pisati i za česti odlazak na WC

Jedan je otac prošlog mjeseca četiri puta dolazio u ordinaciju dr. Ines Balint po liječničku ispričnicu za svoje dijete, školarca, koji zbog viroza nije išao na nastavu. Ako viroza, u njega kao i u većine, traje dulje od jednog dana, tada roditelji poput ovog oca odlaze u čekaonice liječnika jer se vode Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera od ove školske godine.

– Prije donošenja Pravilnika svaki je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri uzastopna radna dana, a sada roditelj mora tražiti liječničku ispričnicu ako izostanak djeteta traje dulje od jednog radnog dana, što u praksi znači da roditelji i djeca nepotrebno kontaktiraju sa svojim obiteljskim liječnicima koji pak gube vrijeme na ispisivanje ispričnica – opisuje posljedice Pravilnika dr. Balint, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine uime koje je na ovaj problem upozorila i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Povratak administraciji

Odgovor, tvrdi, nije dobila, a vječni vapaj obiteljskih liječnika da ih se oslobodi administrativnog dijela posla kako bi se bavili liječenjem, umjesto papirologijom, ostao je bez odjeka. Štoviše, dobili su samo još jednu obvezu. To je sasvim suprotno onome što obiteljski liječnici ističu u svakoj prilici pa se tako, podsjetimo, spominjalo i uvođenje administratora u njihove ordinacije.

– Često čujemo da se prosvjetni djelatnici pitaju u čemu je problem da doktor napiše ispričnicu ako mu roditelj telefonom javi da je dijete bolesno, no ja stoga pitam: ako liječnik može vjerovati roditelju, zašto mu ne može vjerovati i razrednik? Vapimo za ukidanjem administrativnih poslova, a oni se enormno povećavaju – poručuje dr. Balint navodeći neke od primjera ispričnica koje u svojoj praksi ispisuju obiteljski liječnici.

Nametnuti posao

Kako ističe, osim redovnih škola, ispričnice traže i škole stranih jezika te glazbene, ali i svećenici za izostanak s mise te vjeronauka. U dopisu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta liječnici okupljeni u KOHOM-unavode i primjer kako zaposlenici glazbenih škola od svojih učenika traže da ih obiteljski liječnik uputi na pregled otorinolaringologu kako bi utvrdili imaju li oštećenja na glasnicama… Traže se i potvrde da dijete češće pod satom može ići na zahod, stoji u dopisu, kao i potvrde da dijete može ići u školu u prirodu, u školu plivanja…

Liječnici okupljeni u KOHOM odgovor očekuju te, kako stoji u njihovu dopisu, “ako je normalno i tako jednostavno zaposlenicima jednog potpuno drugog resora nametnuti dodatne poslove, onda ćemo i mi vrlo brzo osmisliti što bismo htjeli da prosvjetni djelatnici rade za nas zdravstvene radnike”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije