Obavijest o početku cijepljenja protiv sezonske gripe u našoj županiji!

Ove godine HZZO je nabavio 260 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe (ukupno za RH), a na temelju izvještaja o potrošnji u sezoni 2014/2015. Sva količina centralno nabavljenog i distribuiranog cjepiva namijenjena je cijepljenju osoba za koje je cijepljenje besplatno.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 8 400 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u ponedjeljak 2. studenog 2015. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača: Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska, zaštićenog imena Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1)pdm09, A/Switzerland /9715293/2013 (H3N2), B/Phuket/3073/2013.

Sukladno Naputku HZJZ-a i HZZO-a cjepivo je namijenjeno osiguranim osobama HZZO-a:

– s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice)
starijim od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe,
– zaposlenim u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.

Djeca od 6 do 36 mjeseci mogu se cijepiti Influvacom s dozom od 0,5 ml ili dozom od 0,25 ml. Cjepivo protiv gripe za djecu s kroničnim bolestima je također besplatno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije