FOTO: Zahvala za plodove zemlje u župi Goričan

>> FOTO: Zahvala za plodove zemlje u župi Goričan

U nedjelju, 11. listopada 2015.godine u župnoj crkvi Sv. Leonarda u Goričanu, Svetom misom zahvalilo se na plodovima zemlje. Svetu misu vodio je župnik Petar Majstorović, a na početku mise prisutnim vjernicima, predstavila su se djeca iz vrtića “Ružica” s pjesmom i recitacijama o plodovima zemlje. U organizaciju ove proslave uključeni je bio i župni Caritas župe Goričan “Betanija”.

Članice župnog Caritasa okitile su crkvu i oltar lijepim dekoracijama raznih plodova zemlje. U suradnji sa župljankama na prostoru centra “Dobri pastir”, članice Caritasa pripremile su gotova jela, razne vrste kolača, sokove i pića od plodova i namirnica koje nam je dala priroda. Hladno i kišovito vrijeme nije zasmetalo vjernicima da poslije mise dođu malo se okrijepiti i probati pripremljene delicije.

Župni Caritas “Betanija” je također 27. rujna 2015. godine organizirao susret 80. godišnjaka župe Goričan, ove godine bila je to generacija rođenih davne 1935. godine. Na ovo druženje i misu koja je održana na njihovu nakanu odazvalo se devet mještana. Poslije mise i za njih je pripremljeno druženje uz jelo i piće u vjeronaučnoj dvorani centra “Dobri pastir”. Kako su članice župnog Caritasa aktivne kroz cijelu godinu, prilika je da im se ovim putem zahvalimo, ali i da kažemo nekoliko rečenica o njihovom radu.

Župni Caritas župe Sv. Leonarda “Betanija” iz Goričana osnovan je 2000. godine na inicijativu župnika Antuna Hoblaj koji je okupio članstvo i počelo se pomagati mještanima. Caritas djeluje kao podružnica Caritasa Varaždinske biskupije, predsjednik je župnik Petar Majstorović, a voditeljica je Terezija Vidović. Trenutno je u rad Caritasa uključeno petnaest župljanki, a imaju prostor u Domu kulture u Goričanu koji je dobiven od Općine Goričan.

Danas se članice župnog Caritasa prema svojim mogućnostima brinu o nemoćnim, bolesnim i usamljenim osobama, pomažu obitelji sa više djece, a pomažu i ostalim članovima župne zajednice kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Za Uskrs se po trgovinama postavljaju košarice u koje se stavljaju kupljene namirnice, za Božić se peku kolači, rade ukrasi koji se po prigodnim cijenama prodaju da bi se skupio neki novac. Također se skuplja hrana: krumpir, luk, zimnica, mesni proizvodi, tjestenina… Ta se roba šalje Caritasu u Varaždin rekla je u razgovoru voditeljica Terezija Vidović.

Za članice ali i za sve župljane koji svojim dobrovoljnim radom podupiru rad Caritasa organiziran je izlet i posjet župi Sv. Leonarda Kotari kod Samobora, koja ima istog zaštitnika župe kao i Goričan. – Ovim putem zahvaljujem se svima mještanima i tvrtkama koji pomažu rad Caritasa u Goričanu, materijalno i financijski, te ih molimo i za buduću suradnju, rekla voditeljica Terezija Vidović.

‘Potrebno je činiti dobra djela, ali i potrebno je govoriti o njima u javnosti, jer na taj način potičemo i druge na dobra djela i na taj način ih odgajamo za Caritas. Caritas je glas onih siromašnih, čiji se glas ne čuje i ne želi se čuti.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije