Obilježeno 80 uspješnih godina DVD-a Žiškovec

Prigodnom svečanošću Dobrovoljno vatrogasno društvo Žiškovec obilježilo je 80 godina rada. Kako je istaknuo predsjednik Radovan Zadravec, društvo je osnovano na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1935. godine u pauzi između dvije mašinare na žetvi. Utemeljitelji društva bili su Franjo Vidra i Mijo Szabo, a osnivači Đuro Kraljić , Ivan Kutnjak, Ivan Munđar, Andrija Novak, Josip Šparavec, Tomo Vidović, Marko Vugrinec, Stjepan Vugrinec i Tomo Vugrinec. Za prvog predsjednika DVD-a izabran je Marko Vugrinec, a za prvog zapovjednika Đuro Kraljić. Osamdeset godina kasnije izvještaj o radu, ali i povijesti društva prezentirali su sadašnji zapovjednik Nikola Lesjak i tajnica društva Andreja Toplek.

U društvu danas aktivno djeluje 30-tak članova i jednako toliko mladeži koja je ove godine uspjela treći put za redom osvojiti plasman na državno natjecanje, koje će se iduće godine održati u Puli. U Žiškovcu su osmišljena brojna vatrogasna natjecanja, kazao je Zadravec, zbog čega je osnovana i Vatrogasna sportska udruga, a već 17 godina domaćini su i organizatori Igara vatrogasne mladeži, na kojima je ove godine nastupio rekordni broj ekipa. Tijekom prijepodneva, na sam dan proslave održano je i međunarodno natjecanje u vatrogasnom sportu uz popularnu ‘mokru vježbu’ na koje su se odazvale i dvije ekipe iz Češke.

O tomu koliko je rad DVD-a Žiškovec cijenjen u hrvatskim i međunarodnim okvirima govori podatak da su svečanosti uz brojne međimurske vatrogasce te goste iz Češke i Slovenije bili nazočni Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, ali i Andrei Kalinin, direktor izvršnog odbora Međunarodne vatrogasne sportske federacije. Na svečanosti su podijeljena i priznanja zaslužnima, pri čemu je za posebne zasluge u vatrogastvu odlikovan Josip Mikolaj, dok su zlatne medalje primili Radovan Zadravec i Dejan Malekoci, a zlatne vatrogasne plamenice Nikola Lesjak i Siniša Makovec.



Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije