Trebaju pomoć: Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec pred kolapsom!

>> Trebaju pomoć: Skolnište za životinje Prijatelji Čakovec pred kolapsom!

Prije nekoliko dana Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec bilo je primorano zatvoriti svoja vrata za prihvat novih pasa jer su prepuni i jer su dostigli gornju granicu kapaciteta dozvoljenog registracijom kod Ministarstva poljoprivrede.

U ovom trenutku brinu o više od 350 pasa od čega više od 80-tak štenaca. Pedesetak pasa je smješteno u privremenim domovima kod njihovih volontera. Svakodnevno primaju pozive o novim napuštenim životinjama, a sve više i poznatih vlasnika želi smjestiti svoje pse u sklonište jer se o njima više ne mogu brinuti. No, nažalost, te pse nikako ne mogu smjestiti jer nemaju dosta mjesta niti za lutalice.

Dok su tijekom proteklih godina primali oko tristotinjak životinja godišnje te skrbili o maksimalno 250 pasa, samo u prvih osam mjeseci ove godine primili su u sklonište više od 400 pasa. Zbog nemogućnosti prihvata novih pasa bili su primorani zatvoriti vrata skloništa te primaju isključivo ranjene i bolesne pse, male štence i skotne kujice. Svi ostali moraju ostati na ulicama.

Osim toga u proteklih nekoliko tjedana aktualizirao se problem napuštenih pasa i u romskim naseljima diljem Međimurske Županije gdje trenutno, prema procjenama komunalnih redara, luta više od 2000 lutalica – necijepljenih, nečipiranih, nesteriliziranih, u stanju gotovo posvemašnje zapuštenosti, puni parazita, izgladnjeli i bolesni. U nastavku pročitajte njihov apel za pomoć.

‘Štenci koje primamo posljednjih mjeseci uglavnom su u stanju potpune iscrpljenosti organizma, bolesni, bez dlake, puni parazita. Mnogi nam umru na rukama odmah po primitku u sklonište, a za mnoge se mjesecima borimo kako bi ih ozdravili što je uvjet za cijepljenja protiv zaraznih bolesti te cijepljenje protiv bjesnoće nakon čega mogu u novi dom.

Ove godine smo primili više pasa nego ikad pogotovo u ljetnim mjesecima kad je očito da ljudi prilikom odlaska na godišnji odmor izbacuju na cestu svoje dotadašnje kućne ljubimce. Štence nalazimo u jarcima, na deponijama smeća, na cesti, u žbunju… posvuda. Na rubu smo snaga i fizički i psihički i financijski.

Gradovi i općine Međimurske Županije podupiru nas s 10% ukupno potrebnih sredstva godišnje, a sve ostalo moramo namaknuti sami. Prošle godine bilo nam je potrebno 965 000,00 kn, ove godine to će biti i više zbog većeg broja zbrinutih lutalica. No, u ovom trenutku problem nam je i kapacitet te bismo, kako bismo mogli nastaviti prihvaćati nove životinje, trebali i izgraditi nova dvorišta za što nemamo niti ljudstvo niti materijal. Nedostaje nam hrane, pogotovo za štence te financijska sredstva za plaćanje veterinarskih troškova. Gotovo svaki tjedan prihvatimo barem jednog ranjenog ili polomljenog psa jer su naleti automobila na životinje također sve češći.

Ovim putem pozivamo sve građane, tvrtke, ustanove i jedinice lokalne samouprave koji na bilo koji način mogu pomoći da to učine financijskom donacijom, donacijom materijala za izgradnju novih dvorišta (ogradna žica, cement, šljunak, palete, građevinsko armaturno željezo i sl.), pomoći u ljudstvu za izgradnju dvorišta, hranom, starim dekama, plahtama, ručnicima i ponajviše udomljenjem nekog od pasa u skloništu.

Možete to učiniti i na Dan otvorenih vrata kojeg organiziramo povodom Svjetskog dana zaštite životinja, u subotu od 10 do 15 sati u samom skloništu na adresi Carinski odvojak bb ili uplatom na naš žiro račun HR3323400091116025375.

Pozivamo građane da prihvate novog člana obitelji pa makar i u privremeni dom (pogotovo starije pse koji nisu nimalo zahtjevni i ne traže toliko mnogo šetnje, pažnje i brige kao npr. štenci) jer na taj način će nam pomoći da zbrinemo nove siročiće s ulica. Zima dolazi i ne bude li mjesta u skloništu, mnogi će skapavati od gladi i zime na ulicama’, kažu volonteri skloništa.

Napominju da je Sklonište za životinje Prijatelji jedno od samo 6 no kill skloništa za životinje u Hrvatskoj što znači da ne usmrćuju pse koji unutar 60 dana ne nađu novi dom već se o njima brinu do udomljenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije