Broj štrajkaša se osipa: U Međimurju štrajka svega 27 prosvjetara

Predsjednici sindikata učitelja i srednjoškolskih profesora Sanja Šprem i Branimir Mihalinec dogovorili su u ponedjeljak s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom da će razgovore nastaviti u utorak, ali, nastavit će se i štrajk.

Ministar bi danas sindikatima trebao dati pismeno jamstvo da će nakon izbora zaposlenima u školi povećati plaće. – Sjest ćemo i razgovarati, probat ćemo im nešto ponuditi, nakakav kompromis moramo naći – kazao nam nakon završenih razgovora sa sindikatima Mornar, dodajući da će Vlada ujutro dogovoriti s kakvom će ponudom ići pred sindikate.

“Ovo što sindikati traže nije pravedno prema starijim zaposlenicima”

– Ovo što sindikati traže, povećanje 4 posto za sve, nije pravedno prema starijim zaposlenicima u školama i nekim kategorijama zaposlenika. Pregovarat ćemo o pravednijem modelu, ali s konkretnim brojkama ne možemo ići. Sve to što ćemo ponuditi primjenjivalo bi se nakon izbora u mandatu nove Vlade na sve od osnovnih škola do visokog obrazovanja. Dat ću im pisano jamstvo da će tako biti – istakao je Mornar.

Iako je u srednjim školama u ponedjeljak štrajkalo jedan posto više nastavnika nego u petak, općenito se smanjio broj učitelja koji ne rade. Iz 10-ak škola sindikatima su stigle prijave da su ravnatelji radili pritisak na učitelje, neki čak prijetili i otkazima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da su u nekim goranskim školama policajci popisivali štrajkaše. Prema podacima njezina sindikata, štrajkalo je nešto više od 58 posto svih zaposlenih, odnosno oko 63% članova. U Preporodu kažu da je jučer u štrajku bilo 32,54% njihovih članova.

Iako će, prema riječima premijera Zorana Milanovića, štrajk biti plaćen, i podaci resornoga ministarstva potvrđuju da se broj štrajkaša osipa. Prema njima, štrajkalo je gotovo 43% zaposlenih u osnovnim i nešto više od 38% zaposlenih u srednjim školama.

Prema podacima Ureda za državnu upravu u Međimurskoj županiji od 32 osnovne škole danas je samo u djelomičnom štrajku II. OŠ Čakovec gdje štrajka 24 od ukupno 49 zaposlenih djelatnika. Još samo dvoje djelatnika štrajka u OŠ Goričan što je ukupno 26 u Međimurju.

U 7 međimurskih srednjih škola nastava se odvija prema rasporedu, a u štrajku je samo jedan zaposlenik Srednje škole Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije