Mirenje propalo. Sindikati u petak kreću u štrajk

Mirenje između triju prosvjetnih sindikata i Vladedanas poslijepodne završilo je neuspjehom. Sindikati će stoga u petak krenuti u štrajk u osnovnim i srednjim školama te na znanstvenim ustanovama i fakultetima.

Štrajkat će velik dio od oko 80 tisuća zaposlenih. Koliko točno – to će se vidjeti tek u samom štrajku. U osnovnim školama oko 66% se nastavnika izjasnilo da podržava štrajk, pokazale su ankete. Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojima se pridružio i Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva.

A zahtijevaju povećanje plaće od četiri posto, jer toliko je odobreno zdravstvu. Za njih novca, međutim, nema. Prema sindikalnim izračunima riječje o 227 milijuna kuna.

– Podaci Statističkog zavoda govore da plaće u prvoj polovici ove godine u RH rastu 1,1%, u zdravstvu 2,4%, a u obrazovanju padaju 1,3% – ukazuje Vilim Ribić (NSZ). Sindikati pak ne pristaju razgovarati tek nakon izbora.

Roditelji će biti zdvojni – slati djecu u školu ili ne?

Nastavnici ne smiju reći “ne šaljite djecu u školu”, možemo samo reći da se nastava neće održati – kaže Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata. U svakom su štrajku, međutim, nastavnici ipak organizirali svojevrsno čuvanje, osobito mlađe djece. Na fakultetima se neki ispiti neće održati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije