Nezavisni i digitalni arhivi tema okruglog stola u ACT-u

Digitalni arhivi se pokazuju kao nužna i željena stvar jer postoje tehnološki uvjeti za dostupnost gradiva te potreba ljudi za informacijama. Problem je što poprilično malen broj institucija (stvaratelja) ima malo digitaliziranog gradiva namijenjenoga strogo javnosti.

– U prvom dijelu okruglog stola problematizirat ćemo arhive sa teorijsko-konceptualnog stajališta, dok ćemo u drugom dijelu analizirati konkretne primjere postojećih ili nezavisnih arhiva u osnivanju, procedura upravljanja gradivom (slaganje, opisivanje, pohrana), digitalizacije, te različitih internetskih tehnologija koje omogućavaju njihovu čuvanje i dostupnost. Također ćemo navesti primjere poput ‘Europeane’ kao transnacionalne mreže, ‘Arhineta’ kao nacionalnog sustava do nekih vaninstitucionalnih projekata, najavljuju organizatori.

Dosadašnji rad i važnost arhiviranja udruge Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, predstavit će arhivist Documente, Nikola Mokrović. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, koji će predstaviti Dunja Kučinac, zamišljen je kao fizički i virtualni arhiv otvorenog tipa, koji na jednom mjestu objedinjuje sve materijale nastale na našoj nezavisnoj kulturnoj sceni od početka devedesetih godina do danas.

Knjižnica Ranko Helebrant, djeluje u sklopu Kuće ljudskih prava kao svojevrstan arhiv izdavaštva civilnog sektora u području nenasilja, mira, tolerancije i ljudskih prava. Neprocjenjivu vrijednost građe ima pridružena arhivska građa Documente i Građanskog odbora za ljudska prava te organizaciju čiju građu oni klasificiraju i sređuju (Antiratna kampanja). Njihov rad će predstaviti voditeljica knjižnice Tina Đaković.

Cilj je opisati smisao i funkciju nezavisnih i arhiva u institucionalnom smislu, razloga zbog kojih nastaju te praktičnih znanja i tehnologija koje stoje na raspolaganju pri njihovu osmišljavanju. Naročito se problematizira status arhiviranja kao aktivističke djelatnosti, odnosno kao djelovanja koje želi pružanjem određenog sadržaja kroz određenu formu predstaviti širem društvu određene ideje i učiniti ih vidljivim i relevantnim. To se vrši kroz analizu ideja community arhiva i sveobuhvatnih arhiva.

Okrugli stol će moderirati Sebastijan Brumec koji će ujedno, kao voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa, predstaviti njen arhiv fanzinske i srodne građe te digitalizirani arhiv fanzina u sklopu web stranice www.fanzini.hr. Okrugli stol se provodi uz potporu Ministarstva kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije