Štrigovska skupina govora

U srpnju 2015. godine utvrđeno je da štrigovska skupina govora ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra. S obzirom na to da su nositelji dobra dužni provoditi mjere zaštite, s veseljem javljamo da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje – Podružnica u Čakovcu, kao jedan od nositelja toga dobra, uz Katedru Čakavskoga sabora “Bakarskoga kraja” suorganizator okrugloga stola koji će se održati 19. rujna 2015. godine u Bakru. Tema: ČA – KAJ – ŠTO, Narječja u nastavi hrvatskoga jezika.

Svojim će se izlaganjima domaćinima u Bakru predstaviti prof. dr. sc. Stjepan Hranjec koji će održati izlaganje pod naslovom Kaj – jučer i danas, doc. dr. sc. Ines Virč (voditeljica Podružnice) koja će govoriti o štrigovskoj skupini govora kao nematerijalnom kulturnom dobru, učiteljica OŠ Štrigova Klaudija Kežman koja će održati izlaganje pod naslovom Kajkavizmi/germanizmi kao pomoć u usvajanju jezika te učiteljica III. OŠ Čakovec Zdenka Novak koja će govoriti o tekstovima na narječju u nižim razredima osnovne škole. Pozvano plenarno izlaganje Kajkavsko narječje u nastavi održat će prodekanica Učiteljskoga fakulteta Odsjeka u Čakovcu, doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan.

Znanstveni dio okrugloga stola završit će kulturno-umjetničkim programom u Domu Škrljevo gdje će se svojim nastupima predstaviti KUD Sveti Jeronim Štrigova i Stridone, također nositelji nematerijalnoga kulturnog dobra štrigovske skupine govora. Program okrugloga stola može se preuzeti na www.ihjj.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije