NAPOMENA: Video pri dnu članka će se automatski pokrenuti
Sezona je grožđa koje mnogi od nas ne znaju baš puno koristiti u kuhinji. A grožđe je sjajna namirnica. Evo kako ju je danas upotrijebio kuhar Branko Ognjenović.
Svinski file u umaku od grožđa i cikorije
Svinjski file – 800 g
Grožđe bijelo – 100 g
Grožđe crno – 100 g
Cikorija – 200 g
Kukuruzna krupica – 50 g
Crno vino – 2 dl
Vrhnje za šlag – 1 dl
Maslac – 50 g
Worcester umak – 20 ml
Chilli – po želji
Sol – po želji
Papar – po želji
Ulje biljno – za prženje
U tavi na maslacu prepržiti bobice grožđe koje smo prepolovili i izvadili koštice. Kada su se bobice kratko popirjale dodati cikoriju nareznu na trakicama, kratko popržiti te i pustiti da se lagano pirja. Sve začiniti sa soli,paprom,chilliem.
Svinjski file očistiti od žilica i narezati na medaljone lagano začiniti sa soli te i nabosti na štapić za ražnjić. Medaljone uvaljati u kukuruznu krupicu. Ražnjiće lagano pržiti na laganoj vatri u malo maslaca i nekoliko kapi ulja. Desetak minuta da meso ostane roze boje i nebude presušeno.
Na masnoću od prženja dodati malo sitno sjeckanog luka kratko prepržiti, dodati bobice grožđa podliti crnim vinom i worcester uakom te kratko prokuhati dok ne dobijete umak.
Po potrebi začiniti sa soli i paprom,te u umak umiješati malo tučenog slatkog vrhnja. Servirati na tanjur ragu od grožđa i cikorije posložiti ražnjiće te preliti umakom od crnog vina.
Cici mici na šibici
Grožđe bijelo – 100 g
Grožđe crno – 100 g
Šećer – 100 g
Limeta – 1 kom
U tavi od šećera uz dodatak malo vode i soka od limete na laganoj vatri napraviti karamel. Bobice od grožđa nabosti na štapiće za ražnjiće i poredati na papir za pećenje ili silikonski podložak za pečenja.
Žlicom lagano prelijevati karamel preko bobica i ostaviti da se karamel stisne. Te tako servirati.
U AUTOPLAY VIDEO pogledajte ostatak recepata koje možete isprobati u kućnoj radinosti!