FOTO: I u Čakovcu obilježen Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći, čija je ovogodišnja tema “Prva pomoć i starenje stanovništva” obilježilo je i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec uz suradnji s volonterima iz čakovečke Srednje škole.

>>> Veliku fotogaleriju pogledajte klikom ovdje

Tako su se tijekom subotnjeg prijepodneva na Trgu Republike u Čakovcu odvijale razne aktivnosti. Održana je pokazna vježba pružanja prve pomoći unesrećenima, dijelili su se promotivni materijali, građanima se mjerio krvni tlak i šećer u krvi, a zainteresirani su mogli provjeriti svoju vještinu reanimacije i pružanje prve pomoći.

Jedna od volonterki GDCK Čakovec Alenka Novak kazala je kako je u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći naglasak na starijim osobama te kako one mogu sebi i drugima pomoći u nevolji. Vrlo je važno, kazala je Novak, educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. – Tako se starije osobe osposobljavaju za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Kada je riječ o njihovoj dosadašnjoj edukaciji, sve ovisi o sredini iz koje dolaze. Naime, vidi se da tamo gdje djeluju određene Udruge umirovljenika se ipak više pažnje posvećuje edukaciji članova, od recimo mjesta gdje umirovljenici nisu “udruženi”. No, mi iz Crvenog križa nastojimo doći do svih, kako bi im pokazali i naučili ih osnovama prve pomoći koja je izuzetno važna do dolaska hitne medicinske pomoći.

O znanjima pružanja prve pomoći Međimuraca, Novak kaže, da je tu edukacija, nakon one obavezne prilikom polaganja vozačkog ispita sve manja. -Svi, nakon što prođu taj ispit iz prve pomoći, poslije gotovo nikad više ne polažu pažnju dodatnoj edukaciji, iako bi ona po meni trebala biti cjeloživotna,jer nikada ne znate kada se možete naći u prilici da nekome upravo znanjem o pružanju prve pomoći spasite život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije