Vjernici iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva hodočastili u Ludbreg

Brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva okupili su se u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u subotu 5. rujna na pobožnostima i slavljima u čast Presvete Krvi. Na Svetu subotu u ludbreško svetište već tradicionalno dolaze vjernici organizirano autobusima iz brojnih župa sa svojim župnicima, pa se ove godine okupilo oko 20 tisuća hodočasnika iz 130 župa i drugih molitvenih zajednica.

Od ranih jutarnjih sati imali su prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi te sudjelovati u misama. Za hodočasnike iz inozemstva jutarnju misu na slovenskom i mađarskom jeziku u zavjetnoj kapeli predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je potom od župne crkve Presvetog Trojstva predvodio i veliku svečanu hodočasničku procesiju s pokaznicom Presvete Krvi te središnje euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapeli u koncelebraciji s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom i više od 130 svećenika.

Svim hodočasnicima pozdrav je uputio domaći župnik i čuvar svetišta mons. Josip Đurkan, istaknuvši da su došli s ponajprije velikom zahvalnošću Bogu za sve darove i milosti.

Upravo darovana Krv Isusova poziva nas da budemo zahvalni – napomenuo je da je zahvalnost dodatno potaknuta Godinom posvećenog života u kojoj se zahvaljuje za sve redovnike, redovnice i svećenike, osobito sve one koji su u teškim vremenima Božjem narodu prenosili baklju vjere i čuvali ga od kuge bezboštva.

Poručio je svima da mole za nova duhovna zvanja kako bi se svjetlo vjere i nade dalje prenosilo u srca mladih i njihovu budućnost. Riječi pozdrava uputio je i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Varaždinski biskup u pozdravnoj riječi hodočasnicima podsjetio je kako se iz godine u godinu dolazi u svetište da bi se učvrstila i obnovila vjera u Isusa prisutnoga pod prilikama kruha i vina u euharistiji.

– Sumnja jednog svećenika prije više od 600 godina neka rasprši naše sumnje i neka nam poraste vjera u taj izvor i vrhunac kršćanskoga života – zaželio je biskup Mrzljak.

U homiliji je nadbiskup istaknuo kako bez Boga, bez sklopljenog Saveza s Bogom, nijedan čovjek ne može biti savršen čovjek ni sretan čovjek. No, sklopiti Savez znači da prihvaćamo Božji plan za naš život. Zato danas molimo, da svatko od nas, u bilo kojem pozivu i bilo koju životnu zadaću izvršava, bude vjeran i trajan u istini i ljubavi.

Molimo da ne budemo podijeljeni sami u sebi i našem zajedništvu, jedni od drugih. U tome neka nas jača Kristova Krv, neka nas snaže sveti sakramenti koje primamo i kojima pristupamo, kako bismo bili ispunjeni Kristovim Svetim Duhom.

Samo tada možemo biti oduševljeni, rekao je nadbiskup te primijetio da je ipak žalosno što je danas više radosti na sportskim igralištima nego u crkvama.

Na kraju mise riječi zahvale svim sudionicima hodočašća te svim svojim suradnicima koji uz veliko zalaganje, požrtvovnost i darivanje svojih talenata pomažu u provedbi središnjih godišnjih hodočasničkih dana, uputio je mons. Đurkan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije