FOTO: Vatrogasci iz Mačkovca proslavili 90 godina rada

>> FOTO: Vatrogasci iz Mačkovca proslavili 90 godina rada

U subotu u 29. kolovoza članovi DVD-a Mačkovec proslavili su 90 godina rada. Proslava je započela mimohodom nakon kojeg je održana svečana sjednica na kojoj je članovima i brojnim gostima prezentiran rad društva.

U Mačkovcu, koji se kao mjesto spominje po prvi puta 27. kolovoza 1376., dobrovoljno vatrogasno društvo se osniva 5. srpnja 1925. godine. Taj datum uz popis osnivača zapisan je u dokumentu koji je sačuvan do današnjih dana. Prvi predsjednik DVD-a bio je Vid Jagec, a zapovjednik Franjo Barić.

U vremenu prije Drugog Svjetskog rata rad Društva se intenzivira: nabavlja se nova oprema, obnavlja se postojeća ručna štrcaljka te se promovira ideja o izgradnji vatrogasnog doma sa spremištem. Tijekom Drugog svjetskog rata mađarska okupacija Međimurja je omela rad Društva s obzirom da su mnogi članovi uhićeni i odvedeni u logore iz kojih se nisu vratili.

Nakon rata rad Društva se obnavlja i 1963. godine izgrađen je vatrogasni dom sa spremištem koji se nalazio u samom središtu današnjeg Trga sv. Petra i Pavla. U to vrijeme predsjednik Društva bio je Mijo Damiš, zapovjednik Stjepan Sabatić i tajnik Antun Radek. Prilikom proslave 50- te obljetnice Društva 1975. godine položen je kamen temeljac novog Društvenog doma sa vatrogasnim spremištem koji bi sa svim svojim kapacitetima omogućio razvoj ostalih oblika javnog djelovanja i okupljanja u Mačkovcu. Iste godine

Društvo je nabavilo i prvo vozilo marke IMV 1600 R. Novi Društevni dom otvoren je 1977. godine, a u planiranju njegove izgradnje i samoj izgradnji vodeću ulogu imali su upravo članovi DVD-a Mačkovec. Tijekom 80 – tih godina nabavlja se oprema za gašenje požara i tehničke intervencije. Početkom novog stoljeća, 2001. godine nabavljeno je vozilo marke Volkswagen, kombi vozilo, kojim se operativni članovi i danas služe za prijevoz ljudi i opreme prilikom obavljanja različitih zadataka.

Za vrijeme obilježavanja prethodne obljetnice 2005. godine Društvo su vodili predsjednik Franjo Damiš, zapovjednik Vladimir Bujan i tajnik prof. Tomislav Vrbanec. Nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg predsjednika Franje Damiša 2009. godine izabrano je novo vodstvo koje tradiciju i viziju dobrovoljnog vatrogastva promiče i do današnjih dana. U posljednjih 10 godina u Društvu je najviše uloženo u obrazovanje kadra i organiziranje aktivnosti članova svih dobnih kategorija. Društvo danas ima ukupno 96 članova.

Tijekom svog postojanja operativni vatrogasci DVD-a Mačkovec sudjelovali su na mnogim požarnim i tehničkim intervencijama. Od vedih požara treba spomenuti gašenje požara u tvornici MTČ-a u Čakovcu i požar Međimurske hiže. Proteklih godina svjedočili su velikim poplavama zbog povećanih vodostaja pa članovi Društva sudjeluju u obrani od poplava u mjestu, ali i po cijelom Međimurju. Sportska tradicija DVD-a Mačkovec vidljiva je na prisustvu natjecateljskih odjeljenja Društva već od 1958. godine.

Najveći uspjesi prije osamostaljenja Hrvatske bili su 5. mjesto tadašnje kategorije pionira 1983. godine na tadašnjem republičkom natjecanju u Splitu, zatim 4. mjesto omladinki 1987. godine u Bjelovaru i 2. mjesto omladinki 1989. godine na republičkom natjecanju u Sisku. Nakon stvaranja samostalne države Hrvatske natjecateljski uspjesi DVD-a također su najviše vezani uz vatrogasnu mladež.

Najveći uspjesi na državnoj razini u novije doba su 4. mjesto mladeži muški u Šibeniku 2010. godine i 3. mjesto u Čakovcu 2014. godine. Važno je napomenuti napredak u rezultatima koje Društvo ostvaruje proteklih godina sa seniorskim odjeljenjima. Društvo u svojem radu kvalitetno surađuje s Mjesnim odborom Mačkovec i Gradom Čakovecm, izvršava sve svoje obveze prema gradskoj i županijskoj vatrogasnoj zajednici.

Posebno treba naglasiti stručnu suradnju, savjete i potporu koje Društvo dobiva od Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu. Dobna struktura aktivnog i operativnog članstva, dinamičnost i količina aktivnosti govori o tome da je ovo ipak 90 – godišnjak na mladi i izuzetno skočni pogon. Taj pogon obećava im da će ova organizacija uz ambiciozno vodstvo i jasnu viziju za 10 godina obilježiti stoljeće vatrogastva u Mačkovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije