Glavne berbe u drugoj polovici rujna i početkom listopada

Marijan Čižmešija, diplomirani inženjer agronomije, viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi u Međimurskoj županiji, obavio je mjerena šećera i kiselina u grožđu, pred nadolazeću berbu. Mjerenja su obavljen 24. i 31. kolovoza na 19 lokacija na 11 sorti grožđa.

Mjerenja su obavljena na referentnim položajima I. i II. razdoblja dozrijevanja, dakle rane i srednje kasne sorte zastupljene u međimurskom vinogorju.

Proteklo razdoblje obilježili su dani s visokim srednjim dnevnim temperaturama bez oborina što je pozitivno utjecalo na dozrijevanje grožđa

Rezultati mjerenja pokazuju da je sadržaj šećera u grožđu viši, a sadržaj ukupnih kiselina niži u odnosu na isto vrijeme 2014. godine, ali ipak u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Slično je bilo 2009., 2012. i 2013. godine. Zbog toga berbu sorata srednje epohe dozrijevanja očekujemo u drugoj polovici mjeseca rujna.

Obzirom da je zdravstveno stanje grožđa izuzetno dobro određivanje roka berbe ovisiti će o sadržaju šećera i kiselina u grožđu odnosno tipu vina koji se želi proizvesti. Berbu sorata kasnije epohe dozrijevanja (rizling rajnski, moslavac-pušipel) očekujemo krajem mjeseca rujna ili početkom listopada.

Najviši šećeri 31. kolovoza izmjereni su u sauvignonu u Železnoj Gori i to čak 94 Oechsla, a najniže kiseline u muškat otonelu u Železnoj Gori i to 4,9 grama na litru.

Ovog trenutka međimurski vinogradara beru sorte pinot crni, muškat otonel, sauvignon i rizvanac, a mjerenja pokazuju solidne rezultate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije