FOTO: Sveta misa i svečana procesija u čast Gospe od Anđela

U Čakovcu je danas, 2. kolovoza, proslavljen blagdan Gospe od Anđela, koji se tradicionalno svečano obilježava u franjevačkoj župi sv. Nikole biskupa. Porcijunkulovo je najveće međimursko proštenje, koje uz vjernike iz svih župa Međimurja, okuplja i brojne hodočasnike iz drugih krajeva Hrvatske te susjednih država, Slovenije i Mađarske.

>>> FOTOGALERIJA: Sveta misa i svečana procesija u čast Gospe od Anđela u Čakovcu (Nedjelja, 2.8.2015.)

>>> FOTOGALERIJA: Zrinska garda u Procesiji na Porcijunkulovom u Čakovcu (Nedjelja, 2.8.2015.)

>>> LIVE PRIJENOS i sve o Porcijunkulovom 2015.

Osim na hrvatskom jeziku, u župnoj crkvi Sv. Nikole slavljene su mise i na slovenskom te mađarskom jeziku. Središnje misno slavlje, koje je u dvorištu franjevačkog samostana okupilo nekoliko tisuća vjernika i hodočasnika predvodio je varaždinski biskup mons Josip Mrzljak.

Na početku homilije, gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Nikole fra Željko Železnjak pozdravio je nazočne, među kojima su bili i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmovič, međimurski župan Matija Posavec, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, pročelnik Družbe Hrvatskog zmaja Čakovec Marijan Ramuščak,načelnik PUM-a Krunoslav Gosarić, hrvatski branitelji, policajci vatrogasci i mnogobrojni članovi udruga koje djeluju na području grada, kao i predstavnici Gradišćanskih Hrvata.

Tom prigodom fra Železnjak je istaknuo kako je Gospa od Anđela, mala Porcijunkula, kolijevka franjevačkog reda, gdje je sv. Franjo doživio svoje obraćenje i osnovao franjevački red koji se proširio diljem cijeloga svijeta.Od 1659. godine tako franjevci prebivaju i Čakovcu u koji ih je pozva hrvatski ban i pjesnik Nikola Zrinski.

Procesija sa slikom Gospe od Anđela, zavjetni dar Zrinske garde

Slavlju je prethodila svečana procesija sa slikom Gospe od Anđela glavnom gradskom ulicom od perivoja Zrinski, do dvorišta župne crkve sv. Nikole biskupa. U procesiji su sudjelovali ( i nosili sliku, koja je njihov zavjetni dar i koju je varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio na smaom početku svete mise) pripadnici povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec te mnogobrojni članovi kulturno umjetničkih društva u narodnim nošnjama, kao i pripadnici policije i vatrogasaca.

Na misi je koncelebriralo desetak svećenika, a još toliko je u crkvi i na samostanskim hodnicima ispovijedalo brojne vjernike koji su došli primiti Porcijunkulski oprost. Nakon homilije održan je i tradicionalni prinos darova na oltar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije