Doktorandica Dina Korent iz Pribislavca: Najvažnija je suradnja sa studentima

Poznato je kako je Međimurje iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog pa sve do brojnih liječnika, profesora, inženjera, znanstvenika i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Mnogi od njih u svijet su se uputili iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, po mnogima najbolje međimurske srednje škole i jedne od najboljih u Hrvatskoj, a kamo ih je životni put odnio, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna.

Dina Korent (28) iz Pribislavca magistra je ekonomije i doktorandica na postdiplomskom doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smjer Poslovna ekonomija. Radi kao asistentica na Katedri za gospodarstvo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a osim nastavnim bavi se i znanstvenoistraživačkim radom te radom na brojnim projektima.

Dina nije oduvijek znala da će se baviti ekonomijom. Nakon završetaka Gimnazije Josipa Slavenskog više je naginjala prirodnim znanostima, a kako je kao maturantica osvojila i prvo mjesto u kategoriji istraživačkih radova na državnom natjecanju iz Biologije, činio se logičnim izbor fakulteta blizak tom području pa je upisala Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Iako je položila sve ispite na prvoj godini, shvatila je da to nije ono čime se želi baviti.

– Kod mene se, naime, pojavio veliki interes za poslovni svijet i ekonomske znanosti, za područje s kojim sam se kao gimnazijalka zapravo susretala samo u tragovima. Odlučila sam izaći na prijemni ispit na Ekonomski fakultet u Zagrebu, pa što bude. Kako se istovremeno otvorio zajednički preddiplomski studij FOI/EFZG Ekonomika poduzetništva na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, odlučila sam i tu izaći na prijemni. Visoko pozicionirana na oba prijemna morala sam donijeti odluku koji fakultet upisati – objašnjava Dina

S obzirom na uspjehe koji su slijedili, danas Dina s pravom može reći da je donijela najbolju moguću odluku.

Kao studentica je primila Dekanovu nagradu za predan studentski rad i izvrsnost tijekom svake pojedine godine studija, brojne stipendije, novčane potpore iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu za izvrsnost u 2011. godini u kategoriji “Diplomskog rada” na prvostupanjskoj i diplomskoj razini Rotary Cluba Varaždin te brojna druga priznanja za sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima Fakulteta.

Kao predstavnica FOI-a 2012. godine sudjelovala je u studentskoj Proljetnoj školi u Beogradu, a tema kojom su se bavili bila je poslovanje u digitalnom okruženju. Ta je tema, prema Dininom mišljenju, danas vrlo aktualna te je uvelike doprinijela razvoju poduzetništva:

– Snažan razvoj digitalnih medija potaknuo je pokretanje velikog broja startupova koji su u razvoju digitalnih medija uočili svoju poslovnu priliku te je iznjedrio vrlo uspješna poduzeća, osobito u softverskoj industriji u Hrvatskoj. Razvoj digitalnih medija postavio je temelje razvoja digitalne ekonomije omogućivši poduzećima da svoje sadržaje stavljaju na web, da uvedu elektroničko poslovanje i razviju poslovne modele digitalnog marketinga – govori nam Dina.

Iako je kao studentica bila vrlo aktivna u brojnim djelatnostima svoga Fakulteta, nije ni zamišljala da će danas biti njihova stalna zaposlenica:

– Još kao studentica bila sam demonstratorica na kolegijima Poduzetničke financije i Upravljačko računovodstvo, a nastavnici su me i tijekom studija uključivali u znanstvenoistraživačke te aktivnosti promocije Fakulteta. Po završetku fakulteta zaposlila sam se u konzalting poduzeću Superna d.o.o. te paralelno kao vanjski suradnik počela raditi na Katedri za organizaciju Fakulteta organizacije i informatike. Nakon nešto više od godinu dana, primljena sam na radno mjesto asistenta na Katedri za gospodarstvo na kojem već radima godinu i pol – nadovezuje se Dina.

Dina Korent (prva desno) u radnoj atmosferi

Njezin dupkom popunjen radni dan sastoji se od pripreme nastave i materijala za studente, održavanja seminarske nastave i konzultacija, rada na znanstvenim i stručnim radovima te ispravljanju kolokvija i ispita. Uz to veliku pažnju pridaje i odnosu sa svojim studentima te im uvijek nastoji što bolje približiti gradivo.

– S obzirom da izvodim seminarsku nastavu na kolegijima Osnove ekonomije i Mikroekonomija, koji zbog svoje složenosti i obuhvata studentima baš i nisu omiljeni, moram se prilično potruditi da im približim teme iz navedenih područja. Nastojim tijekom nastave s njima što više komunicirati, pratiti povratne informacije koje mi odašilju, uključivati ih u raspravu, a nerijetko i nekoliko puta zajedno prolazimo isti zadatak, grafički prikaz ili koncept – objašnjava Dina.

Osim što je predavala studentima, Dina je i sama do nedavno pohađala predavanja na doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a ističe da su joj kolege pružili veliku podršku u tome pa joj je na taj način bilo omogućeno usklađivanje posla i vlastitih studentskih obaveza. Sve je ispite uspješno položila, a pred njom je još onaj najvažniji i najopsežniji dio – pisanje doktorske disertacije.

Uz sve navedene obaveze Dina objavljuje znanstvene i stručne radove vezane uz problematiku poduzetništva i regionalnog razvoja. Kako to zahtijeva timski rad i sinergijsko djelovanje nekoliko osoba, radove najčešće objavljuje u koautrostvu sa svojim najbližim suradnicima – prof. dr. sc. Ksenijom Vuković i dr.sc. Irenom Kedmenec.

Kako je akademska godina završila, trenutno se najviše bavi svojom doktorskom disertacijim te je aktivno uključena i u organizaciju 5. SEE interkatedarskog skupa i znanstvene konferencije Entrepreneurial society: current trends and future prospects in entreprenurship, organization and management koja će se u velikom dijelu financirati iz projekta koji je FOI prijavio na natječaj Obrazovanje za poduzetništvo i obrt Europskog socijalnog fonda.

Na pitanja o planovima za budućnost Dina odgovara:

– Profesionalni planovi za budućnost su marljivo raditi na daljnjem razvoju u nastavnom i znanstvenoistraživačkom smislu te na odnosima suradnje unutar, ali i izvan akademske zajednice. I za kraj nimalo manje važno, završiti doktorski studij u predviđenom vremenu od 6 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije