FOTO: Pilotski asovi nad varaždinskim nebom

>> FOTO: Pilotski asovi nad varaždinskim nebom

Nakon pet dugih godina izbivanja, ovog se vikenda ponovo u Varaždinu održava aeromiting službenog naziva CIAV 2015.

– Prošli put kada se održavao aeromiting u Varaždinu, klinci su bili premali da bi se sjećali tog doživljaja pa smo došli danas da i oni uživaju u akrobacijama zrakoplova na nebu – rekao nam je jedan bračni par koji je sunčanu subotu odlučio provesti promatrajući vratolomije vještih pilota.

U dva dana održavanja, posjetitelji imaju priliku vidjeti uživo ponajbolje zrakoplove i pilote Europe.

Prvi dan održavanja su otvorila polijetanja zmajeva i jedrilica. Nakon njih, varaždinskim je nebom preletio as hrvatskog zrakoplovstva Branimir Ambreković i tako nagovijestio svima okupljenima da ih danas čeka pravi spektakl na nebu.

Nakon Ambrekovića i letova u tandemu, okupljenima je demonstrirao snagu letenja i policijski helikopter koji je svojim manevrima izmamio brojne uzdahe okupljene gomile na livadi varaždinskog aerodroma.

Nakon kratke pauze koju su posjetitelji iskoristili za predah u hladovini, svoje letačke sposobnosti je demonstrirao Slovenac Peter Podlunšek, jedan od natjecatelja na prestižnom Red Bull Air Raceu.

-Lijepo mi je ovdje, dugo smo čekali i pripremali se za ovaj aeromiting. Sviđa mi se što nema puno pravila kojih se moramo pridržavati, a jedino važno pravilo je da je tlo donja granica na kojoj smijemo letjeti – rekao je okupljenim novinarima slovenski pilot.

Nekoliko minuta kasnije, zračnim prostorom iznad Varaždina preletjeli su borbeni avioni Slovenskog i Mađarskog zrakoplovstva.

Dečki su opaki, svaka im čast – rekao je jedan od posjetitelja dok je mađarski Gripen JAS 39 letio iznad naših glava.

Nešto nakon 16 sati, na red za pokazati svoje znanje došli su i hrvatski piloti pa su tako Krila Oluje na čelu s vođom Damirom Barišićem demonstrirale svima okupljenima sva svoja znanja i vještine i zašto se hrvatske pilote smatra jednima od najboljih u Europi. Vrijedi nadodati kako Krila Oluje ove godine slave jubilarnu 10. obljetnicu postojanja, a dosad su sakupili stotinjak nastupa diljem Hrvatske i inozemstva.

Svoje letačke je sposobnosti nakon Krila Oluje pokazala i latvijska skupina akrobatska skupina Baltic Bees (Baltičke Pčele). Svojim preletima iznad glava posjetitelja su sve ostavili bez daha, a najupečatljiviji trenutak njihovog nastupa je bilo crtanje srca na nebu uz pomoć traga koji su ostavljali.

Prvi dan održavanja zaključio je MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poznat kao “Kockica” zbog prepoznatljivih crveno-bijelih kockica nacrtanih cijelom duljinom zrakoplova. O brzini koju MIG može dostići, možda najbolje govori izjava jednog posjetitelja koji je fotoaparatom želio ovjekovječiti MIG u letu. Više pročitajte na Varazdinski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije