Gimnazijska Nagrada Zdenko Barbarić dodijeljena po deseti put

U spomen na Zdenka Barbarića, desetu godinu zaredom, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec dodijeljene su nagrade iz nagradnog fonda kojeg su utemeljili nekadašnji gimnazijski kolege pokojnog Barbarića, a kasnije su se nagradnom fondu pridružili i drugi donatori.

Nagrada Zdenko Barbarić u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec se dodjeljuje maturantima na kraju gimnazijskog školovanja, a na pragu njihova studentskog života. Do sada je tu nagradu primilo 24 učenika. Ove jubilarne, 10- te godine nagradni fond je povećan za 30 posto, a nagrađeno je šest gimnazijalaca, Damjan Mikec, Marta Horvat, Veronika Drk, Tea Franjić, Antonija Jančec i Sebastijan Zadravec. To nije nagrada za najbolji uspjeh u školi, nego za sve one aktivnosti kojima se pojedini učenici ističu i u drugim aktivnostima, osim školskog znanja, od volontiranja, pomoći drugima do kreativnog izražavanja. Novčani dio nagrade učenici će dobiti na svoje račune. Ova nagrada je nastala kao uspomena na neprežaljenog Zdenka Barbarića, nekadašnjeg gimnazijalaca, mladića dobre i plemenite duše, velikog kreativca i začetnika časopisa Čagi.

-Nažalost, Zdenko Barbarić je preminuo vrlo mlad, ali je ostao živjeti u srcima svojih kolega, profesora i svih koji su se s njim družili, kazala je ravnateljica čakovečke gimnazije Tea Runjak Dragić. Ponosna sam na Zdenka, ne samo kao ravnateljica već i bivša razrednica.

U ime nagrađenih zahvalila je Antonija Jančec

-Ovo nije nagrada samo za “naj” ocjene već i za osobnost, za djela jer sam jako puno naučila kroz istraživačke radove i istraživanja, što će mi vjerujem puno značiti i u nastavku obrazovanja na fakultetu, kazala je Antonija. Nagrada je i dokaz da netko stoji iza nas i podupire nas u našem radu, odnosno da se na nekoga možemo osloniti, kako u ove protekle četiri gimnazijske godine, tako i za cijeli život.

Svake godine dodjela nagrade je vrlo emotivna jer na njoj sudjeluje i Zdenkova majka Zdenka Barbarić koja je i ovaj put istaknula kako je sretna i ponosna na svojeg sina i na učenike koji primaju nagradu. – Mogu im samo poručiti da budu sretni i neka cijene život jer je to zaista veliki dar. Zahvalna sam njegovim kolegama koji ga nisu zaboravili i vjerujem da im je ostao u lijepom sjećanju i dragoj uspomeni. Sretna sam i što je dodjela ove nagrade stigla već do svojeg desetog izdanja, a ja dok sam god živa uvijek ću se rado i s ponosom odazvati na njezinu dodjelu.

O generaciji učenika i razredu u kojem je bio Zdenko Barbarić, od kojih je i ponikla ova nagrada koja nosi njegovo ime govorili su i njegova školska kolegica Sandra Breka Ovčar te profesor Ivan Pranjić, oko kojega se okupljao kreativni tim učenika i osnivača časopisa Čagi .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije