FER-ovci rasturili u Maroku: U timu i informatički genij iz Preloga

Tim studenata Sveučilišta u Zagrebu na Finalu Svjetskoga studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju, koje se od 16. do 21. svibnja 2015. godine održavalo u Marrakechu, Maroko, ostvario je izniman uspjeh osvojivši srebrnu medalju i sedmo mjesto u ukupnom poretku u jakoj konkurenciji od 128 najjačih sveučilišnih timova iz cijeloga svijeta.

U timu su nastupili Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Na finalu su premoćno pobijedili favoriti (St. Petersburg National Research University of IT, Mechanics and Optics), a od hrvatskoga tima bili su bolji još samo Moscow State University, The University of Tokyo, dva sveučilišta iz Kine (Tsinghua i Peking) te University of California at Berkeley, javlja Studentski.hr.

ACM ICPC natjecanje prvi put je održano 1970. godine, a od 1997. je pod sponzorstvom giganta IBM. Svaki tim sastoji se od troje studenata. Natjecateljima je dano na raspolaganje pet sati tijekom kojih moraju riješiti između osam i dvanaest problema vezanih uz programiranje. Pobjednik je tim koji pruži najviše točnih rješenja.

Nas posebno raduje što jedan član tima dolazi iz Međimurja, točnije Preloga. Stjepan Glavina je bivši učenik Srednje škole Prelog i već je u srednjoškolskim danima kao hrvatski informatički reprezentativac u Kanadi osvojio srebrnu medalju i već tada dokazao da je informatički genij.

Detaljni poredak timova možete vidjeti klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije