U Čakovcu županijska smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi

Gradski puhački orkestar Čakovec ove godine slavi 120 godina. Tim će povodom u nedjelju, 31. svibnja biti domaćin 22. smotre puhačkih orkestara i limenih glazbi Međimurske županije koja će se s početkom u 14:30 sati održati u čakovečkom Centru za kulturu.

Prije samog programa za 14 sati najvaljen je mimohod sudionika. Tako će se publici predstaviti orkestri iz Male Subotice, Domašinca, Murskog Središća, Donje Dubrave, Preloga, Donjeg Kraljevca i Čakovca te limene glazbe iz Belice, Dekanovca, Nedelišća i Goričana.

Gradski puhački orkestar Čakovec sljedbenik je duge tradicije postojanja limene glazbe u gradu Čakovcu. Osnovan je 1895. godine u sklopu Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD-a) Čakovec te sindikalne glazbe. Dolaskom prof. Belovari Ivana za voditelja-dirigenta glazbe 1994. godine, orkestar prerasta u veliki Gradski puhački orkestar s oko 50 članova.

U orkestru sviraju učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, ljudi različitih zanimanja i umirovljenici. Orkestar nastupa u gradu Čakovcu, županiji, diljem Hrvatske i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Mađarska, Poljska…). Uspješno sudjeluje na državnim smotrama i natjecanjima a u Novom Vinodolskom 2004. godine osvojio je brončanu medalju.

Repertoar orkestra je raznovrstan – od etno međimurskih, djela hrvatskih autora, svjetskih standarda do klasične glazbe. Voditelj orkestra i danas je Ivan Belovari.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije