FOTO: Treća glazbena večer kantora Florijana Andrašeca

>> FOTO: Treća glazbena večer kantora Florijana Andrašeca

U službenom programu obilježavanja Dana Međimurske županije svoje mjesto našla je 3. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca. Posve zasluženo!

To samo potvrđuje važnost ove manifestacije za cjelokupnu kulturnu baštinu Međimurja, ali i sjeverozapadne Hrvatske gdje se njeguje kajkavsko narječje. Dvorana Doma kulture u Dekanovcu postala je premala za sve poklonike Andrašecovih pjesama. Stoga su organizatori, Općina Dekanovec i tamošnja Limena glazba postavili i šator u kojemu se putem videozida pratio nastup sudionika na ovogodišnjoj manifestaciji.

Očigledno je da sve više ljudi iz svih dijelova Međimurja dolazi u Dekanovec uživati u onome što je iza sebe ostavio poznati pučki pjesnik, skladatelj, orguljaš i jezeromešter Florijan Andrašec.

“Ponosni smo što Glazbena večer kantora Florijana Andrašeca svake godine privlači sve više posjetitelja u Dekanovec. Vjerojatno je to znak da počnemo razmišljati o kamenu temeljcu za gradnju veće dvorane. Ne samo zbog ove manifestacije, već i zbog mnogih drugih aktivnosti koje bi se mogle realizirati u našem mjestu.” – istaknuo je općinski načelnik Ivan Hajdarović.

U programu ovogodišnje glazbene večeri nastupili su Tamara Korunek, Stjepan Krhač, Vesna Herman, Gordana Lach i Željko Grahovec, Cecilija Merkač, Karlo Čeh, Ksenija Kramar, Gusti Draksar, Josip Sanjković i kao poseban gost večeri Stjepan Jimmy Stanić – dobitnik Porina za životno djelo. Uz njega je na pozornici bila i supruga Barbara. Publici su se predstavili velikim hitovima kao što su “Dimnjačar”, “Španja”, “Prolazi sve”…

Evo što su o gostovanju u Dekanovcu rekli Jimmy i Barbara: “Mi smo doista oduševljeni. Bilo je prekrasno nastupiti u prepunoj dvorani Doma kulture u Dekanovcu. Osjeća se zajedništvo među ljudima, a to se danas rijetko može pronaći. Ako nas organizatori pozovu, rado ćemo se opet odazvati. Čak predlažem da nas proglase počasnim građanima.” – rekao je u šali vječni hrvatski bariton koji je u svibnju napunio 86 godina.

Velike pohvale publike pripale su mladim glazbenicima Međimurskog simfonijskog orkestra “Florijan Andrašec” pod ravnanjem magistra glazbe Danijela Požgaja. To su na Okruglom stolu potvrdili članovi stručnog povjerenstva. Župan Matija Posavec smatra da manifestacija dobro napreduje, a budući da je Međimurje poznato kao rasadnik kvalitetnih puhača najavio je moguće osnivanje županijskog simfonijskog orkestra.

Konkretne prijedloge u provođenju idućih glazbenih večeri dali su zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, prof. Dragica Šimunković i Dejan Buvač – predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije. Treba reći da je 3. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Međimurske županije i naravno, Općine Dekanovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije