4. glazbene večeri kantautora Florijana Andrašeca u Dekanovcu

>> 4. glazbene večeri kantautora Florijana Andrašeca u Dekanovcu

U nedjelju su u Domu kulture, u Dekanovcu održane 4. glazbene večeri kantautora Florijana Andrašeca. Organizatori su bili općina Dekanovec i Limena glazba Dekanovec, dok su pokrovitelji Općina i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Glazbena večer se trebala održati na otvorenom prostoru sportskog centra ‘Mladost’ Dekanovec na terenu rukometno-košarkaškog igrališta, od kojeg se odustalo i sve se odigralo u dvorani Doma kulture u Dekanovcu.

Na pozornici je Međimurski simfonijski orkestar pod vodstvom “kapelnika”, aranžera i dirigenta prof. Danijela Požgaja. Na pozornicu izlazi voditeljica “Studija M” iz Donjeg Kraljevca – Mirjana Švenda, obraća se publici s kratkom najavom i najavljuje nastup Cecilije Merkaš s pjesmom “Šumice se Zelenidu”.

Publika u dvorani Doma kulture znala je to nagraditi velikim pljeskom. Nakon Cecilije slijede: Gusti Draksar – Rodiv sam se, Igor Baksa – Dej mi Bože joči sokolove, Ivana Tlakec – Ne povem nit ne smem, Etno duo; Goga i Željko – Dva junaki, Ženska vokalna skupina “Sveti Marko” iz Selnice – Zbogom, zbogom Međimurje i Klinčec stoji pod oblokom, Julijana Kočila – Kada več vu trdu jesen, Ivan Goran-Herman – Žena mora navek možu po volji hoditi, Josip Sanjković – Mitrica – Jelka, Regica, Marica, Tamara Korunek – Vuprem oči i Marin Juriša – Dok ja dojdem v Međimurje.

Dvorana Doma kulture bila je ispunjena do posljednjeg mjesta toliko zanimanje je bilo za ovu glazbenu večer. Tražila se stolica više. Općina Dekanovec je svom kantoru Florijanu Andrašecu napravila i spomenik kao zahvalu za sve ono što je učinio za svoga života.

Voditelj Međimurskog simfonijskog orkestra prof. Danijel Požgaj vrhunski je uvježbao glazbenike i pokazao kako i tamburaška glazba odlično zvuči (inače je i voditelj Limene glazbe Belica). Pitali smo ga kako to da je i u tamburaškoj i u limenoj glazbi. ‘Glazba ima univerzalni jezik i ona ne poznaje ni instrumente, ni vrstu, ni strane jezike, ni granice – tko je voli – jednostavno je voli’, – odgovara prof. Danijel.

Na kraju 4. glazbenih večeri kantautora Florijana Andrašeca voditeljica Mirjana Švenda dala je riječ načelniku općine Dekanovec – Ivanu Hajdaroviću, zatim Antunu Perasu – predsjedniku Limene glazbe Dekanovec, Sandri Herman – zamjenici župana Međimurske županije i Darku Horvatu – Ministru poduzetništva i obrta.

Sponzori ove manifestacije bili su: Međimurje plin, Đurkin, Hidrotehnika d.o.o. Savska Ves, HISA Dekanovec, BAT, Girus, Konoba “Šantek”, Caffe bar “Bajzovi dvori”, Furdi Elewktroterm, Betonska galanterija Mesarek, Stolarija Kovač, Modena, Kitro, Tesarstvo Kolarić, Moto-teks, Per Lei-m, Var Metal, Telemont, Lord i Sistem MEP.

Predsjednik Limene glazbe Dekanovec zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije 4. glazbenih večeri kantautora Florijana Andrašeca. U nedjelju je cijeli Dekanovec odzvanjao zvucima Andrašecovih pučkih popijevki, a svi izvođači pjevali su s puno duše i emocija.

Glazbena večer kantora Florijana Andrašec brzo je prepoznata u Međimurskoj županiji i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske kao manifestacija koja pjesmom promiče kajkavsko narječje i na lijep način progovara o pomalo zaboravljenim tradicijskim običajima Međimurja.

O Florijanu Andrašecu:

Svestrani umjetnik Florijan Andrašec rođen je 1888. godine u Dekanovcu. Bio je izniman hrvatski pučki pjesnik, sakupljač narodnoga blaga, melograf, kipar, bačvar, izumitelj, kantor. Mnogim zanimanjima i znanjima mogli bismo još ovjenčati najpoznatijeg Dekanovčana, ali je najpoštenije zvati ga – jezeromeštar. Andrašec je bio iznimno talentiran za glazbu. Školovao se za orguljaša u Celju, no gotovo da nema instrumenta koji za života nije svirao.

Bio je zborovođa, orguljaš te osnivač i kapelnik limene glazbe u Dekanovcu. U župnoj crkvi izradio je od mramora glavni oltar. U suradnji s dr. Vinkom Žgancem uspješno je proveo misiju očuvanja vrijednog dijela međimurske kulturne baštine. Zapisima pučkih pjesama, običaja te stvarnih događaja i anegdota zadužio je Andrašec rodni Dekanovec i svoje Međimurje.

Fotografija snimljena kod zdenca u dvorištu Andrašecove rodne kuće na kojoj skladatelju Krsti Odaku kazuje stihove jasno ukazuje da proslavljena hrvatska glazbena djela poput opere “Dorica pleše” svoje temelje imaju u Međimurju. O Andrašecovu životu i djelu knjigu je napisao dr. Zvonimir Bartolić, dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije