Stari mlin na Muri pred velikom rekonstrukcijom i obnovom

Minulog vikenda ponovno je na svoje mjesto postavljen stari mlin na Muri kod Žabnika koji je par dana prije toga bio djelomično potopljen u korito rijeke Mure, koja je ovih dana ‘divlja rijeka’.

Dizalicom i konopcima mlin je podignut iz Mure u koji je djelomice skliznuo i sada čeka potpunu sanaciju i obnovu. Danas prije podne iz njegovog donjeg dijela ispumpana je voda, dodatno je učvršćen i sada čeka rekonstrukciju, kojom će se u prvom redu postaviti željezni nosači ili kompovi koji će zamijeniti dosadašnje drvene koji su u vodi pretrpjeli oštećenja što je u konačnosti i dovelo do njegovog djelomičnog potapljanja.

Zatim će se zamijeniti svi dotrajali drveni elementi, obnoviti krovište te na kraju u pogon staviti mehanizam za mljevenje žitarica, ustvari mlin jer sve ostalo je građevina. Općinski načelnik Franjo Makovec koji je nadgledao radove na vađenju mlina iz Mure kaže kako su metalni nosači ili kompovi nabavljeni i već su dovezeni na mjesto sanacije.

Mlinsko kolo postavljeno je na riječnu obalu i čeka sanaciju i vjerujem kako će do Božića ove godine Stari mlin na Muri kod Žabnika zablistati u punom sjaju i još bogatijim sadržajima. Biti će to jedna lijepa bajka ispričana od mlina i mlinara i Stari mlin na muri kod Žabnika biti će kao i do sada atrakcija, ali još ljepša, sigurnija, a možda i na drugom mjestu o čemu se dogovaramo.

Naime, prijedlog je da se mlin spusti nekih tridesetak metara nizvodnije, jer na sadašnjoj lokaciji voda je potkopala dno ispod manjeg kompa što je isto tako doprinijelo prošlotjednom nagibanju građevine, naglašava Makovec. I ono najvažnije, do toga dana, do Božića, dan ili dva prije ili kasnije Stari mlin na Muri kod Žabnika zatvoren je za posjetitelje, odnosno može ga se pogledati samo s riječne obale.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije