INTERVJU s Alenom Kajmovićem, novim zamjenikom ministra kulture

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji pročelnik Upravnog odjela za poslove župana, Alen Kajmović oprostio se od te funkcije. Naime, odlukom Vlade RH imenovan je zamjenikom ministra kulture te sa sutrašnjim danom odlazi na novo radno mjesto u Zagreb.

Međimurski župan Matija Posavec zahvalio je Kajmoviću na dosadašnjem radu i pohvalio svog pročelnika kao sposobnog, radišnog, energičnog, predanog poslu i ciljevima koje funkcija nosi.

Neposredno nakon konferencije novi zamjenik ministra kulture dao je prvi intervju i to ekskluzivno za naš portal.

Na samom početku želimo Vam čestitati na današnjem imenovanju za zamjenika ministra kulture. To je odlična vijest za Međimurje, iako je samo imenovanje došlo na kraju mandata ove Vlade. Termin održavanja izbora se još ne zna, ali se oni očekuju krajem godine. Hoćete li imati vremena za odraditi nešto konkretno?

– Zahvaljujem se na čestitkama i slažem se s Vama da nemamo baš puno vremena. Unatoč činjenici da je do izbora ostalo nekakvih 6 do 10 mjeseci smatram da je to sasvim dosta vremena za realizirati neke ciljeve i projekte koje smo si zacrtali i odredili ih prioritetnima. Vremena za nekakvu posebnu prilagodbu nema, čini se da samo nastavljam istim brzim tempom kakvog imamo na Županiji.

Proračun ministarstva je definiran, natječaji za projekte u 2015. su provedeni i u postupcima su provedbe. No i u svemu tome uvijek postoji manevarski prostor za još nešto. Budem vidio, moram prvo detaljnije ući u sustav da bi mogao konkretnije o tome govoriti.

Više manje međimurska javnost Vas je upoznala u posljednjih nekoliko godina kroz Vaš rad kako u općini Šenkovec tako i kao pročelnika Županovog ureda. Prati Vas glas neumornog radnika, brzog ritma koji jasno zna što želi.

– Kao “dotepenec” sam vrlo brzo shvatio da se Međimurju možeš dokazati jedino i isključivo kroz kvalitetan i uspješan rad. A toga se nikada nisam bojao. Uvijek su postojale sumnje od strane pojedinaca može li netko tako mlad napraviti nešto, povezati konce i usmjeriti sustav u dobrom pravcu. Mislim da uvijek o nekome moraju prvo i najviše govoriti njegovi rezultati i to puno više nego on sam.

Zato se nikada nisam želio previše eksponirati, radio sam svoj posao, pripremao sve potrebno, provodio projekte. U mojoj općini Šenkovec su mještani to jako brzo prepoznali te su me prihvatili i dali mi podršku kakvu sam rijetko u životu osjetio. Upravo su oni, zajedno s mojim prijateljima, bili oni koji su me pogurali dalje. Volim brz tempo, ali koji donosi rezultate, u biti mentalitetom i načinom funkcioniranja sam dosta sličan mojem županu Matiji Posavcu.

Zato smo i relativno brzo, kako se kaže kliknuli, brzo se dogovaramo, nekada i bez previše riječi. Matija je zasigurno jedna od osoba koja mi je, pruživši mi priliku i dajući maksimalnu podršku, promijenila puno toga u životu. To su stvari koje se nikada ne smiju zaboraviti jednako kako što nikada neću zaboraviti da dolazim iz Međimurja, sa sjevera.

Koliko smo uspjeli doznati ono što je također iznimka je da je iza odluke o Vašem imenovanju za zamjenika ministra kulture stao kompletan sjever. Naravno govorimo o stranci i HNS-u koji ipak svoje najjače uporište ima upravo ovdje. To baš i nije bila praksa prije. Je li to znak da počinju puhati neki novi vjetrovi koji napokon rade na međusobnom povezivanju, a ne podjeli?

– Da, istina je da je kompletan sjever stao iza prijedloga Matije Posavca da se mene imenuje za zamjenika ministra, a prvenstveno je ta podrška, jasna i bezrezervna, došla od strane Predraga Štromara, ali i drugih županijskih organizacija sjevera. Ne smijem nikako zaboraviti posebno zahvaliti i prvoj potpredsjednici Vlade i predsjednici HNS-a Vesni Pusić koja je dala direktnu podršku ovom imenovanju, ali i posebno mojoj Županijskoj organizaciji HNS-a Međimurja.

Sve ovo mi je osobito drago jer se konstantno stjecao dojam u javnosti o nekim podjelama, prepucavanjima, ne znam čemu. Uz rad i rezultate zajedništvo je ključ uspjeha i daljnjeg napretka. I Matija i Predrag rade u okvirima Hrvatske izuzetne rezultate, a moj posao će biti jednak onom dosadašnjem, biti operativa, otvarati vrata kvalitetnim projektima, a naravno sve u okvirima politike koju provodi Vlada RH i ministar Berislav Šipuš u ministarstvu. Nemamo puno vremena, moramo biti konkretni, projektno i ciljano usmjereni, ali sjeveru to neće biti problem. Ako ičega imamo, imamo projekata i ideja.

I za kraj, slovite za osobu od povjerenja župana Posavca, bili ste na poziciji koja je bitna za svakodnevni rad i funkcioniranje Županije. Što sada ovo imenovanje znači kako za župana tako i za sam županijski sustav?

– Specifična situacija, jer došao sam na Županiju da budem i ostanem uz Matiju, da mu budem pomoć u njegovim planovima, radu, a sada moram ići. To je ona klasična situacija u kojoj važete sve što je za i protiv. U konačnici je i sam Matija uvidio da je više, s obzirom na poziciju, situacija za nego protiv.

A i ovo je dužnosnička funkcija, do kraja mandata, a onda ćemo vidjeti. Smatram da posao na Županiji neće patiti jer to neće dozvoliti sam župan. Vjerojatno će uslijediti jedna mala reorganizacija unutar sustava, koja je ionako privremenog karaktera. Matija je osoba koja radi, što se kaže, 24 sata dnevno i malo stvari prepušta slučaju i znam da ima već pripremljeno rješenje za dalje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije