Obilježavanje Spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave četvrtog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Pokrovitelji su proslave Spomendana predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i Međimurska županija. U srijedu, 29. travnja, održat će se u dvorani zgrade Scheier u Čakovcu u 16 sati predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog lani u Donjoj Dubravi na temu “350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i pada Novog Zrina” uz najavu idućeg znanstvenog skupa i programa “450. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog” koji će zajednički organizirati pojedine institucije iz Hrvatske, Mađarske i Turske.

Na sam Spomendan u četvrtak, 30. travnja u Zagrebu će u 17 sati biti postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak Zrinske garde Čakovec izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, pokrovitelja proslave Spomendana Zrinskih i Frankopana.

Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića do zagrebačke katedrale gdje će najprije biti polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a zatim od 18 sati misa zadušnica koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovan član Zrinske garde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije