Biskup Mrzljak i Zrinska garda na obilježavanju spomen-dana

U Vukovaru se u nedjelju 12. travnja obilježava spomen-dan na žrtve komunističkog terora koji se dogodio u tome gradu kada su preko noći odvedeni i ubijeni mnogobrojni Hrvati.

Na dan, kada će se navršiti 70. obljetnica od tih tragičnih zbivanja, održat će se prigodan program u Vukovaru koji počinje u 18 sati polaganjem vijenca i molitvom kod spomen-križa u parku kod crkve sv. Filipa i Jakova. Misno slavlje potom će u crkvi u 18.30 sati predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac Vladimir bio jedna od žrtava tog terora koji se dogodio na kraju Drugog svjetskog rata te na početku komunističke strahovlade.

U pohodu Vukovaru u prigodi obilježavanja spomen-dana varaždinskom biskupu pridružit će se hodočasnici iz Međimurja s dva autobusa u organizaciji Zrinske garde Čakovec, udruge građana kojoj je biskup Mrzljak redovan član.

Hodočasnici iz Čakovca, među kojima su članovi i podupiratelji Zrinske garde te članovi udruga vezanih uz Domovinski rat, u Vukovaru će posjetiti spomen-mjesto na Trpinjskoj cesti, memorijalni centar i groblje te spomen-križ na Dunavu, pomoliti se i položiti vijenac budući da su u obrani Vukovara stradali i mnogobrojni Međimurci.

Tijekom dana predstavnike Zrinske garde i biskupa Mrzljaka, koji će se u dijelu programa pridružiti međimurskim hodočasnicima, primit će i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Ivan Penava, kojima će uoči glavne svečanosti gardisti Zrinske garde predati prijavak.

Nakon mise u pastoralnom centru “Sv. Bono” u spomen na žrtve bit će predstavljena knjiga fra Mate Tadića i Želimira Crnogorca pod nazivom “Svjedočanstva o stradanjima Hrvata“. Knjigu će predstaviti dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Miljenko Brekalo, dr. sc. Ivan Jurčević, dr. sc. Ivica Šola i fra Mate Tadić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije