Ove godine više akcija policije protiv opijanja na javnim mjestima

U Međimurju je, kao i nažalost u velikom dijelu Hrvatske konzumiranje alkohola duboko integrirano u naše društvo i situacija ne djeluje kao da će se ubrzo promijeniti. Dokaz tomu je i rezultat još jedne pojačane kontrole konzumiranja alkohola na javnim mjestima koju posljednjih mjeseci provodi čakovečka policija. Tako je i prošlog vikenda na više lokacija diljem grada zabilježeno i evidentirano tridesetak mladih ljudi koji su konzumirali alkohol na mjestima koja nisu predviđena za to.

– Za utvrđivanje prekršaja koji se odnosi na opijanje na javnom mjestu, a koji je definiran postojećom Odlukom Grada Čakovca o održavanju i uređenju naselja novčanu kaznu od 500 kuna ili obavezu prisustvovanja predavanju o štetnosti alkohola u Centru za socijalnu skrb ili Zavodu za javno zdravstvo, kazala je Nataša Jalšovec Tomašić, policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Čakovec. Treba spomenuti da takve Odluke postoje i za područje gradova Prelog i Mursko Središće te općina Nedelišće i Donji Kraljevec.

O lokacijama na kojima se, mahom mlađi konzumenti alkohola okupljaju na području Čakovca su staro sajmište (iza Stare vage), Perivoj Zrinskih (gradski park), zatim u blizini srednjih škola te ispod nadvožnjaka kod Starog hrasta, što je posebno opasno jer se zna dogoditi da mladi sjede na željezničkim tračnicama, kazao je glasnogovornik PUM-a Radovan Gačal.

Prošlog petka i subote policijski službenici su tako u ispijanju zatekli trideset i pet osoba od kojih je četvero bilo maloljetno. Isto tako, spomenuo je Gačal da će se pojačati i kontrole trgovina u suradnji s državnim inspektoratom s ciljem utvrđivanja poštivanja zakonske odredbe koja se odnosi na prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama.

Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice, prije svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.Stoga će nadzor i ove će godine biti posebno pojačan za vrijeme Coolijade, odnosno održavanja dana maturanata, kada se bilježi pojačana aktivnost konzumiranja alkohola na cijelom gradskom području.

Policijski službenici će i dalje samostalno ili u suradnji s državnim inspektoratom i komunalnim redarstvom nastaviti planirati i provoditi ovakve kontrole, kao i ostale aktivnosti usmjerene na utvrđivanje i procesuiranje svih oblika kažnjivih radnji na štetu ili u vezi maloljetnih osoba kao što su zabrana prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama i sprječavanju štetnih ponašanja maloljetnika, odnosno opijanja mladih, ali i onih malo starijih na javnim gradskim površinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije