Čak 168.000 djece u prekršaju zbog aljkavosti pet hrvatskih ministara

Niti jedno dijete u Hrvatskoj mlađe od 14 godina nema položen tzv. mali vozački ispit i vozi li se biciklom po cesti bez pratnje, automatski je u prekršaju, piše Jutarnji.hr.

Taj bi se propust u nepoštivanju Zakona o sigurnosti prometa na cestama napokon trebao ispraviti ovih dana započetom inicijativom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, MUP-a, HAK-a i škola.

Naime, niti jedan od petorice ministara obrazovanja u proteklih deset godina nije ispoštovao Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji im je još 2004. godine propisao obvezu donošenja Programa osposobljavanja za vožnju biciklom.

Nedostaje samo potpis

Posljedica zanemarivanja članka 215 MUP-ova Zakona je apsurdna: biciklisti od 9 do 14 godina bez pratnje na cesti su u prekršaju, potvrđuju u policiji. Školske djece u dobi od 9 do 14 godina u Hrvatskoj je oko 168 tisuća.

Zakon, naime, propisuje da djeca smiju upravljati biciklom na cesti s navršenih 14, kao i ona s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda. Ostali devetgodišnjaci moraju imati pratnju. Zakonom je naloženo i da ministar obrazovanja treba propisati program osposobljavanja u školama, kao i program biciklističkog ispita te izgled potvrde. No, ministri taj program dosad nisu potpisali.

– Glavni razlog zašto se čeka ovoliko godina financijske je prirode. Naprosto nikada nije bilo novca da se taj program uvede u sve škole u Hrvatskoj – kaže Žarko Bošnjak, viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje, ujedno jedan od autora napisanog programa. Dosad ga je pisao četiri puta, no svaka je verzija ostala neslužbena.

MUP: Djeca su u prekršaju, a to je paradoks

– Budući da Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da dijete mlađe od 14 godina ne može samostalno upravljati biciklom na cesti, a može ako je u dobi od devet godina i osposobljeno za samostalno upravljanje, onda je jasno da su djeca od 9 do 14 godina bez potvrde u prekršaju – kaže Miron Huljak, policijski službenik u Službi za sigurnost cestovnog prometa. Potvrđuje da su u tijeku razgovori s Ministarstvom znanosti, koji bi trebali završiti pružanjem mogućnosti svoj djeci u školama da prođu program i pred komisijom polažu ispit, a zatim dobiju i tzv. dozvolu.

Više pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije