Međimurje dobiva novi cestovni granični prijelaz na Muri?

Hoće li se višegodišnja želja mještana najistočnijeg dijela Međimurja da se izgradi čvrsti cestovni most između Kotoribe i Murakeresztura koji otvara put prema srednjoj Europi, napokon ostvariti?

Općina Kotoriba godinama se zalaže da se izgradi cestovni prijelaz, a kako se mjesto nalazi u “prometnom slijepom crijevu”, most će ne samo Kotoribi, nego i cijelom tom kraju otvoriti vrata u svijet. Kako saznajemo 10. ožujka je u maloj vijećnici Međimurske županije održana prezentacija rezultata projekata mađarskih konzultanata o mogućnostima razvoja graničnih prijelaza.

Prezentaciju je provela tvrtka Agenda Consulting d.o.o. u duhu upotponjavanja procesa europske integracije Hrvatske, a u želji za produbljivanjem hrvatsko mađarske gospodarske suradnje i unapređenja prometnih veza na zajedničkoj granici. Projekt bi trebao biti završen do 1. travnja, a njemu se predviđa povezivanje Hrvatske i Mađarske, uz 7 postojećih graničnih prijelazi na Muri i Dravi, s još 8 novih cestovnog karaktera.

Dobra vijest za donjmeđimurski kraj je da se u Međimurskoj županiji planira jedan prijelaz i to upravo ranije spomenuti cestovni most na relaciji Kotoriba – Murakeresztur koji bi prema objektivnim pokazateljima trebao biti izgrađen do 2020. godine, a bio bi financiran uz pomoć Europske unije.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje završetak projekta jer bi nakon toga Hrvatska i Mađarska trebale potpisati međudržavni sporazum, a što je preduvjet daljnje realizacije istog. Podsjetimo, projekti za čvrsti most izrađeni su još 2006. godine. Prema njima most između Kotoribe i Murakeresztura na Muri gradit će se 30 metara uzvodno od postojećega željezničkog mosta.

Dužina će mu biti 170, širina 16 metara, a nosivost 80 tona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije