FOTO: U Mihovljanu održana Književna večer i izložba slika

>> FOTO: U Mihovljanu održana Književna večer i izložba slika

U subotu navečer, 21. veljače, u mihovljanskom Društvenom domu, održana je Književna večer i izložba slika kojoj je nazočilo tridesetak mještana.

Događaj je organizirao predsjednik Mjesnoga odbora Josip Jezernik uz suradnju predsjednika KUD-a Mihovljan, Predraga Kočile i voditelja Likovne sekcije Zlatka Hergotića. Moderator susreta bio je član MO Mihovljan Franjo Jančikić. U prvome dijelu večeri publici je o djelovanju Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu govorio Ivan Pranjić, njegov predsjednik, a u nastavku je predstavio i svoj književni rad.

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske osnovan je 1936. godine, ali u dva navrata je zabranjivan; 1941. za vrijeme mađarske okupacije i u siječnju 1972. nakon događaja iz hrvatskoga proljeća. Prvi predsjednik Ogranka od 1936. do 1941. bio je Franjo Jelačić, drugi, 1964. Joža Skok, treći, Zvonimir Bartolić neposredno prije njegove druge zabrane i nakon obnove 1990. godine sve do svoje smrti 2009. godine. Četvrti predsjednik Ogranka od 2009. do 2014. je Stjepan Hranjec, a peti i aktualni je Mihovljančanin Ivan Pranjić.

Do pojave Ogranka u Međimurju je književna produkcija bila vrlo skromna. Do sada je objavljeno preko šezdeset knjiga, pa se može govoriti o pravom malom književnom preporodu. Posebno treba spomenuti pretiske ili prva objavljivanja kapitalnih djela međimurske književnosti. To je prije svega pretisak prve tiskane kajkavske knjige Decretuma Ivana Pergošića, zatim Triptih Zriniana, izdanje koje je 2005. godine na Frankfurtskom sajmu uvršteno među sto najljepših izdanja na svijetu.

Posebno je vrijedno bibliofilsko izdanje rukopisne i bogato ilustrirane knjige Sibila – knjiga gatalica Zrinskoga dvora u Čakovcu. Osim znanstvenih studija i rasprava najviše je objavljenih djela beletrističkog karaktera. U nastavku večeri Ivan Pranjić govorio je o pet knjiga koje je tiskao, trima zbornicima radova svojih učenika i dvama vlastitim knjigama: Rukopisu tišine – zbirci pjesama i knjizi eseja i kritika Iskrenost daruje pismenost.

Pjesme iz njegove zbirke govorili su polaznici Književne radionice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec; Katarina i Filip Pongrac. U nastavku autor je odsvirao i otpjevao dvije pjesme iz knjige, a jednu od njih zajedno s mladom međimurskom kantautoricom Leom Šprajc. Poseban naglasak stavljen je na knjigu Antologija međimurske mlade lirike koja je rezultat dvadesetogodišnjeg mentorskog rada na književnim radionicama u čakovečkoj Gimnaziji.

Nakon književne večeri posjetitelji su razgledali izložbu slika članova Likovne sekcije i KUD-a Mihovljan sa zimskim motivima. Riječ je o izložbi u različitim slikarskim tehnikama od ulja na platnu, preko pastela do ulja na staklu. Prevladava figurativno slikarstvo, ali i stilizacija koje idu prema apstrakciji. Izložba je postavljena u dvorani Društvenoga doma i u prostorima na katu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije