Program zdravog života u općini Dekanovec

>> Program zdravog života u općini Dekanovec

Više od 130 žitelja općine Dekanovec, uglavnom žena srednje i starije životne dobi uključilo se u “Program zdravog života” koji po drugi put organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja RH.

Program u praksi provode stručnjaci Zavoda pod vodstvom Renate Kutnjak Kiš, dr.med. i Diane Uvodić Đurić, dr.med., kao i brojni liječnici specijalisti, profesori, nutricionisti, stručni učitelji kuhanja, itd.

Edukacija – korak do zdravlja

Od početka ožujka do kraja lipnja predviđeno je održavanje 13 tematskih radionica kojima će se poticati mještane Dekanovca na promjenu načina života. To uključuje pravilnu prehranu, povećanu tjelesnu aktivnost, nepušenje, prevenciju stresa, potporu okoline…

Kronične nezarazne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Međimurju, pa tako i u općini Dekanovec. Najčešći uzrok smrtnosti su srčani i moždani udar, karcinomi, dijabetes. Stoga je iznimno važno ljudima prenijeti kvalitetnu informaciju kako bi na vrijeme prepoznali rane znakove kroničnih bolesti i samim time pravovremeno potražili pomoć liječnika – istaknula je voditeljica programa Renata Kutnjak Kiš.

Naš stručni tim je obavio razgovor sa svim sudionicima programa, obavili smo potrebna antropometrijska mjerenja što podrazumijeva tjelesnu težinu i visinu, krvni tlak. Također smo odredili vrijednosti šećera, triglicerida i masnoće u krvi. Vjerujemo da će nakon provedbe programa rezultati biti vidljivi na obostrano zadovoljstvo.

Optimizam temeljimo na prošlogodišnjem iskustvu u Donjoj Dubravi gdje smo doista napravili veliku stvar. Koristim prigodu kako bih se zahvalila Općini Dekanovec i načelniku Ivanu Hajdaroviću što su prepoznali naš program i pružili nam potrebnu infrastrukturu za realizaciju – zaključila je Renata Kutnjak Kiš, dr.med.

Općina Dekanovec ne propušta prilike za razvoj civilnog društva

Iako najmanja općina u Međimurju, Dekanovec je poznat po izrazito aktivnom sudjelovanju mještana u svim društvenim događanjima. Stoga ne čudi da je “Program zdravog života” naišao na veliko odobravanje. Evo što o tome kaže načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović:

“U današnje vrijeme kad je ritam života značajno ubrzan zaboravljamo na stvari koje su važne. Ako je doista istina da je zdravlje najveće bogatstvo, onda smo sve više siromašni. I zato je važno da počnemo mijenjati svoj odnos prema životu. Općina Dekanovec se bez razmišljanja uključila u Program zdravog života jer u tome vidimo dugoročan pozitivan utjecaj na kvalitetu življenja u našoj sredini.

Raduje me što u programu sudjeluje i muška populacija što samo potvrđuje kvalitetu tematskih radionica. Uvjeren sam da ćemo nakon završetka ovog programa nastaviti suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo MŽ čiji djelatnici dokazano najviše vode računa o zdravstvenoj slici stanovništva u Međimurju.”

Dosad su u Dekanovcu održana tri susreta s polaznicima Programa zdravog života, a prvu radionicu o temi Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i pravilna prehrana održali su magistra Marijana Krajačić – nutricionistica i profesor kineziologije Luka Murk. Iduća radionica o prevenciji i liječenju šećerne bolesti bit će 10. ožujka u Društvenom domu s početkom u 17 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije