Navalno vozilo poklon DVD-u Dekanovec za 90. rođendan

Iz austrijskoga mjesta Wartberg ob der Aist u gornjoj Austriji, u Dekanovec je dopremljeno vatrogasno vozilo Steyr 12S21 TLFA 2000. Riječ je o vozilu proizvedenom 1988. godine s prijeđenih 16 tisuća kilometara što je u vatrogastvu praktički “novo” vozilo.

Do trenutka prodaje koristili su ga pripadnici tamošnjeg dobrovoljnog društva, koji su vozilo i dovezli u Hrvatsku. Izaslanstvo su predvodili načelnik općine Wartberg ing. Dietmar Stegfellner i vatrogasni zapovjednik Harald Dobusch. – Naš dolazak u Međimurje, točnije u Općinu Dekanovec nije samo radi kupoprodajnog ugovora. Istina je da formalnosti moramo obaviti, ali smo već dogovorili konkretnu suradnju i povezivanje dviju općina te dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Želja nam je da vatrogasci iz Dekanovca već ove godine uzvrate posjet te da razmijenimo iskustva i organiziramo ugodno druženje u našoj općini Wartberg ob der Aist nedaleko Linza. Sretni smo što je vozilo u pravim rukama jer smo se uvjerili da je vatrogastvo u Dekanovcu odlično organizirano i da se zadaće obavljaju vrlo profesionalno. Ugodno smo iznenađeni što je toliko djece i mladih uključeno u vatrogasne aktivnosti – rekao je Dobusch.

Ključeve navalnog vatrogasnog vozila preuzeli su predsjednik DVD-a Dekanovec Tomica Kovačić i načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović koji su pritom istaknuli da kvalitetna oprema dodatno ohrabruje vatrogasce u provođenju zadaća na terenu. Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da se naši sumještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije jednostavno, ali je nužno.

Bilo bi lakše da su stvari regulirane zakonom kao što je to primjerice u Austriji. Kako kažu naši kolege iz Wartberga, austrijski zakon jasno definira do koje se starosti vatrogasno vozilo smije koristiti u intervencijama. Nakon toga, država se rješava starog vozila i kupuje novo.

U našem slučaju, Općina Dekanovec iz proračuna je izdvojila 130 tisuća kuna za kupnju navalnog vozila. Inače, prvotna cijena je bila preko 25 tisuća eura, ali smo kroz nekoliko razgovora uspjeli dogovoriti znatno nižu cijenu. Treba reći da će dodatnih 20 tisuća kuna potrebnih za opremanje vozila osigurati Vatrogasna zajednica Međimurske županije – rekao je načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović.

Od osnutka DVD-a Dekanovec prošlo 90 godina

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dekanovec ove će godine proslaviti vrijednu obljetnicu. U prostorijama društva čuvaju se stare fotografije iz 20-tih godina prošlog stoljeća koje svjedoče o već tada brojnosti i organiziranosti dekanovskih vatrogasaca. Između prvog zapovjednika Florijana Andrašeca i sadašnjeg Ilije Đurkina smjestila se 90 godina duga povijest i tradicija uspješnog vatrogastva u Dekanovcu.

DVD Dekanovec danas broji stotinjak članova među kojima je velik broj mladeži i djece. Stoga ne brinemo za budućnost vatrogastva na području općine Dekanovec – sa smješkom ističe 31-godišnji zapovjednik društva Ilija Đurkin.

Ovogodišnja proslava 90. obljetnice DVD-a Dekanovec bit će prigoda da našim sumještanima ponovno pokažemo koliko smo spremni i profesionalni i da na nas mogu uvijek računati.

Tada ćemo demonstrirati i rad s novim navalnim vozilom koje će, nadamo se u cijelosti biti opremljeno i spremno za najzahtjevnije intervencije. Treba reći da će se proslava 90. obljetnice DVD-a Dekanovec održati 25. srpnja. Na kraju dodajmo kako su austrijski vatrogasci upoznali prirodne ljepote Dekanovca, a posebno ih je zadivila obala Mure – rijeke koja na mnogo načina povezuje Austriju i Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije