Sramota: Dok jedni bacaju, drugi kradu staru odjeću iz kontejnera

Na desetak lokacija u Čakovcu, Varaždinu, Šenkovcu, Orehovici, Nedelišću i Strahonincu postavljeni su smeđi kontejneri u koje građani mogu ubaciti staru odjeću i ostale tekstilne proizvode. Od njih će se izrađivati nova odjeća, ali i pjena koja je odličan izolacijski materijal u građevinarstvu!

Dio je to prekograničnog projekta ponovne uporabe tekstila koji čakovečko komunalno poduzeće Čakom i razvojna agencija Čakra provode zajedno s partnerima iz Slovenije, a vodi se pod kodnim imenom Poreteks. Osim građevinske, koristi bi mogla imati i modna industrija pa je Čakom već pokrenuo suradnju s društvenim poduzećem Humana Nova, a u projekt je uključena i Varaždinska udruga za promicanje kulture i mode Evolution.

Stara odjeća prepravit će se u nove odjevne komade koji će se moći pogledati i na modnim revijama. Projekt je vrijedan gotovo tri milijuna kuna. Kontejneri su postavljeni, a građani su odlučili “počistiti” svoje ormare i staru odjeću baciti u iste. Međutim, čitatelj nam se javio kako je ostao neugodno iznenađen prizorom koji je ugledao. Kaže kako je sramotno da dok jedni bacaju, drugi uzimaju tj. kradu odjeću.

Odlučio je nešto poduzeti te se obratio u našu redakciju uz prijedlog da se na kontejnere za odjeću stave lokoti. Ovaj prijedlog smo proslijedili u Čakom gdje nam je Saša Avirović dipl.ing.građ., voditelj službe operative odgovrio:

U ostalim županijama je dovoljna samo brava koja zaključava vrata kontejnera za tekstil u jednoj točki. Kontejneri za skupljanje tekstila koje je nabavilo GKP Čakom d.o.o. imaju na vratima bravu koja zaključava u tri točke. Ovo pojačanje je bilo nužno jer su nam ilegalni skupljači (uglavnom pripadnici romske nacionalne manjine) ranije provaljivali vrata za pražnjenje i odnosili prikupljeni tekstil.

Zaključavanjem vrata za pražnjenje u tri točke smo očito stvorili prečvrstu prepreku na tom dijelu kontejnera pa su se ilegalni skupljači okomili na otvor za ubacivanje tekstila. Ladica za ubacivanje tekstila ima granični lim koji joj dozvoljava rotaciju za samo 90 stupnjeva i na taj način omogućuje ubacivanje tekstila u kontejner, ali istovremeno i onemogućuje vađenje tekstila iz kontejnera.

Iz fotografija Vašeg čitatelja je više nego očito da su ilegalni skupljači grubom fizičkom silom svinuli (ili odrezali) lim koji ograničava otvaranje ladice za ubacivanje i otvorili tu ladicu za dodatnih 90 stupnjeva. Nažalost jedino što možemo u ovoj situaciji je povlačenje kontejnera u našu mehaničarsko-bravarsku radionu i ugradnja jačeg graničnog lima na otvor za ubacivanje. Ukoliko bismo otvor za ubacivanje zaključali lokotom tada više ne bi bilo moguće ubaciti otpadni tekstil u kontejner.

Obzirom da se u ovom slučaju radi o kaznenom dijelu “oštećivanja tuđe stvari” (svijanje ili rezanje graničnika) i “provalne krađe” (otuđenje tekstila) ovom prilikom molim sve građane koji primijete sumnjive osobe koje na silu otvaraju kontejnere ili iz kontejnera odnose tekstil kroz otvor za ubacivanje da o tome obavijeste nadležne službe putem telefona 112 ili 192 (policija), odnosno GKP Čakom d.o.o. putem telefona na porti 040 372 466, gdje je dežurni radnik od 0-24 sata.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije