Waldorfski program u međimurskim dječjim vrtićima – da ili ne?

Topla, obiteljska atmosfera, umirujući prostor s ugodnim bojama i umjetničkim slikama, namještaj oblih rubova, stalni ritam aktivnosti, rad s prirodnim materijalima, igračke bez suvišnih detalja koje ostavljaju djeci prostora za razvoj stvaralačke fantazije…

Nije u skladu s tradicijom

Program je to koji vrtići nude roditeljima koji žele drukčiji rad s njihovom djecom. U desetak gradova i općina diljem Hrvatske u petak se obilježio Dan waldorfske pedagogije u Hrvatskoj, a među gradovima kao što su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek našli su se i Varaždin te općina Donji Kraljevec, u kojoj je rođen začetnik waldorfske pedagogije dr. Rudolf Steiner.

Najavljeno je predavanje “Što nudi waldorfska pedagogija u razvoju djeteta – odgoj kao umjetnost” Melite Novinčak, koja u Prelogu, u dječjem vrtiću Fijolica, planira raditi s prvom grupom prema waldorfskom programu. No, taj je program podijelio članove upravnog vijeća. Kako neslužbeno doznajemo, dio članova vjeruje da će waldorfski program dovesti do podjele među djecom na “privilegirane i one ostale”, da je riječ o zaostalom programu s početka 20. stoljeća, a smatraju i da nije u skladu s katoličkom tradicijom Preloga.

Boje se da djeca iz te grupe neće biti spremna za školu, a problem je, smatraju, i poseban jelovnik i nabava opreme. Koplja se lome i zbog financiranja rada takve skupine. Odluku o programu donosi vrtić, no vlasnik mu je Grad, a Gradsko vijeće svake godine glasa o izvješću o radu te ustanove. Navodno i među gradskim vijećnicima ima otpora. Roditeljski sastanak koji se trebao održati u četvrtak na kraju je odgođen. I dok se u Prelogu dvoji o uvođenju waldorfske pedagogije, Dječji vrtić Čakovec uveo ga je 2008.

Skuplji 150 kuna

– Imali smo prvo waldorfske jaslice, a kada su djeca navršila tri godine, prešla su u waldorfski vrtić. No, lani je većina roditelja čija su djeca polazila waldorfske jaslice upisala djecu u redovne skupine pa smo se bojali hoćemo li ih biti dovoljno za tu jednu skupinu. Sad ih imamo 23 – napominje ravnateljica Gordana Patarčec. Roditelji plaćaju 150 kuna više pa je umjesto 560, cijena 710 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije